Az újraélesztést segíti LUCAS

2021. november 8. 17:11 | behir.hu

A szív hirtelen leállásakor a vérkeringés fenntartásához hatékony és folyamatos mellkasi kompresszió szükséges a beteg szívműködésének helyreállásáig. Ebben nyújt segítséget az a két eszköz, ami a közelmúltban érkezett az orosházi kórházba.

Sokszor és sok helyen hallhatunk, olvashatunk arról, mennyire fontos a gyorsan és hatékonyan megkezdett mellkasi kompresszió, ha valaki hirtelen szívleállás miatt összeesik az utcán. De nincs ez másként akkor sem, ha egy kórházban ápolt betegnek omlik össze a keringése, ott is azonnali újraélesztésre van szükség. 

Ezt segíti a LUCAS mellkasi kompressziós rendszer, amit a közelmúltban kapott az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO) és Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya (ITO).

– Az SBO-ra a mentők sokszor hoznak kritikus állapotú betegeket, akiknek vizsgálat közben is rosszabbodhat az állapotuk, míg az ITO-n az életveszélyben lévő betegeknél még gyakrabban előfordul szívleállás – ismerteti dr. Duray Gergő intézményvezető, majd hozzáteszi, ilyen esetben az ellátó személyzet azonnal megkezdi az újraélesztést (CPR). – Közülük egy valakinek folyamatosan végezni kell a mellkas kompressziót, ezzel fenntartva a vérkeringést. A LUCAS használata azonban kiváltja ezt, hisz hatékonyan, ugyanolyan erővel és tempóban, megszakítás nélkül végzi a mellkasi nyomásokat a betegen. Így felszabadul egy ember, aki más, életmentő beavatkozásokra összpontosíthat – fogalmaz.

Galéria

A kórház vezetője belgyógyász szakorvosként maga is sokat dolgozik az SBO-n, így tapasztalata szerint az új eszköz jelentős segítség lesz az ellátó személyzetnek. Dr. Duray hangsúlyozza, a berendezés nem csak az osztályokon végzett újraélesztést segíti, hanem hatékony a beteg helyszíni mozgatásakor vagy kórházi osztályok közötti áthelyezésekor is.

A LUCAS két fő részből áll. A hátlap a beteg háta alá kerül, ehhez csatlakoztatják a koronggal felszerelt felső részt, majd a beteg kezeit rögzítik a készülék oldalához. Így tulajdonképpen maga az eszméletlen beteg teste, kezei “tartják” az eszközt pozícióban, ezzel sem kell foglalkoznia az egészségügyi személyzetnek. A mellkas megfelelő pontjára helyezve a készülék néhány gombnyomás után automatikusan megkezdi a mellkasi kompressziót, a hatékony és megszakítás nélküli CPR pedig nagyban javítja a beteg esélyeit a sikeres életmentésre.

Az egyenként 5 millió forint értékű eszközök hosszas előkészítés után az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) beszerzéséből érkeztek az orosházi kórházba.

Forrás: Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet

További programok »

FEL