Az Oscar-díj felé menetel a Saul fia

2016. január 12. 15:07 | behir.hu

Elsöprő siker. Nemes Jeles László elsőfilmes alkotása, a Saul fia nyerte a Golden Globe díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Magyar alkotás eddig kétszer szerepelt a gálán, de most először nyert.

A filmet országosan 2015. június 11-én mutatták be. A békéscsabai Center Mozi is ezen a napon tűzte először műsorra a  drámát. Három hétig volt látható a film Békéscsabán, majd decemberben újra műsorra tűzték az alkotást. A decemberi jegyeladások Békéscsabán rekordot döntöttek. A filmet szerdáig láthatják a nézők, utána egy hét kihagyással újra vetítik.

Eddig Békéscsabán 1300-an vettek jegyet a filmre, országosan 99 ezren voltak rá kíváncsiak. A nézők érdeklődnek az alkotás iránt és a Cannes-i és Golden Globe díj hatására még nagyobb lett az érdeklődés.

Nemes Jeles László miután átvette az arany glóbuszt köszönetet mondott a film főszereplőjének, Röhrig Gézának, valamint a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. Beszédében a következőket mondta: ,,A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot.” A szekértők szerint a film az Oscar-díjért zajló versenyben is esélyesként indul, sőt Röhrig Gézát, a film főszereplőjét akár a legjobb férfi főszereplő kategóriában is jelölhetik.

A film a szakértők szerint nagy eséllyel indul a legnagyobb filmes elismerésért, ha csütörtökön az alkotás bekerül a legjobb 5 film közé. A nemzetközi fogadóirodákban is Oscar esélyesnek számít a film. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjkiosztója február 28-án lesz Hollywoodban.

Kora Éva Robertina

FEL