Az orosz-ukrán háború miatt hiánycikk lehet a só

2022. május 24. 11:20 | behir.hu

Ukrajna egyik legnagyobb sóbányája, az Artemszol a háború miatt több mint egy hónapja leállította a termelését, aminek következtében sóhiány alakulhat ki az országban.

„A sóbánya határozatlan időre felfüggesztette a termelést. Az ágyúzás folyamatos, az adminisztrációs épület részben megsemmisült. Közvetlen találatok érték a tárnákat, anyagraktárakat", írta meg az UNIAN nevű ukrán hírportál.

– A gyártási folyamat ellehetetlenült. Nem fogjuk veszélybe sodorni a dolgozóink életét. Az üzem területéről evakuálták a személyzet nagy részét. Mindössze néhány irodai dolgozó és mérnök maradt a bányában” – mondta Viktor Jurin, a vállalat igazgatója egy rádióadásban. Hozzátette: áprilisban leállították a vállalkozást, mert lehetetlenné vált a késztermékek vasúti kivitele.

A Kárpáti Igaz Szó szemléje szerint az igazgató azt is mondta: áprilisban  a teljes raktárkészletet kiszállították a kiskereskedelmi üzletekbe. Amíg tartanak a harcok, az Ukrajnában kitermelt alapanyagot importból származó sóval keverik.

Az ukrajnai sógyártó leállása fél Európa ellátására hatással lehet. A magyarországi, lengyelországi, grúziai, moldovai, azerbajdzsáni és romániai fogyasztók is érezni fogják a gyártás leállását. 

Forrás: VG

További programok »

Gazdaság

Nem várható árcsökkenés a sertéshúspiacon

Visszaeső belföldi és exportértékesítés jellemezte az élelmiszeripar első negyedévét, de a második negyedévtől lassan normalizálódhat a helyzet. A költségek mérséklődése már a fogyasztói árakban is érezhető, kivéve a sertéshúsoknál, itt még folytatódhat a drágulás.
2023. május 29. 17:35
FEL