Gulyás: A NATO készül, hogy aktív szereplője legyen az orosz-ukrán háborúnak

2024. április 25. 13:59 | behir.hu

Egy olyan háborúpárti hangulat lett úrrá a nyugati közvéleményen, amelynek komoly veszélyei vannak. Erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, a NATO is arra készül, hogy aktív szereplője legyen az orosz-ukrán háborúnak, ami a magyar kormány szerint a leges-legrosszabb forgatókönyv, ugyanis mindkét oldalon atomhatalmak állnak.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón elmondta, elsőként a háborús helyzetet értékelte a kormány. A miniszter úgy fogalmazott: Új helyzet van, mivel amíg eddig csak egyes tagországok tettek háborúpárti nyilatkozatokat, most a NATO is arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban.

A magyar kormányt ez aggodalommal tölti el, hiszen, mint Gulyás mondta, ne feledjük el, hogy sisakok szállításával kezdődött, mostanra pedig a legdurvább élet kioltására alkalmas fegyvereket szállítják. Most a NATO is aktív szereplő lesz ebben a háborúban. Most már egészen nyíltan beszélnek arról, tagállamok, elsősorban a francia elnök, hogy csapatokat kell küldeni Ukrajnába.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter aláhúzta, ez a legrosszabb forgatókönyvhöz vezethet, mert ez a világháborúhoz vezethet, mindkét oldalon egy atomhatalom áll. 

Gulyás Gergely elmondta, folyamatosan egyeztet a kormány a NATO brüsszeli központjával. A kormány álláspontja továbbra is változatlan, ki kell maradni a háborúból, így a NATO misszióban sem kívánunk részt venni. A miniszter kijelentette: Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, nem küldünk katonákat és továbbra sem engedünk át fegyvereket a magyar-ukrán határon.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatást elfogadó amerikai kongresszusi döntés alapján látható, hogy az elnökválasztásig nem lesz változás az Egyesült Államok háborús politikájában, amely a NATO-ra is hatással van. Gulyás Gergely szerint a november 5-i amerikai elnökválasztás hozhatja el a reményt, amennyiben a békére okot adó eredmény születik.

 

A benzinárról is tárgyalt a kormány

A benzinár kapcsán a kormány döntéséről szólva Gulyás Gergely emlékeztetett: a fogyasztók fizetik meg a háború árát, amelyben már nemcsak az orosz-ukrán konfliktus, hanem a közel-keleti harcok is hatással vannak. A miniszter emlékeztetett: a magyar kormány célja, hogy ne lehessen nyerészkedni az árakon.

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a hazai benzin és a gázolaj ára régiós szinten nézve meghaladja a környező országok átlagát. Mint mondta, korábban azért egyeztettek A miniszter emlékeztetett: korábban azért egyeztettek a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, hogy ilyen ne történhessen meg. Ezért „a kormány arra szólítja fel a kereskedőket, hogy az árakat vigyék le a környező országok átlagárának szintjére” – fogalmazott. A miniszter emlékeztetett, amennyiben nem tartják be ezeket a javaslatokat, a kormány fog intézkedni.

 

A kormány szigorítaná  a gyermekvédelmi törvényt

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a kormány alaptörvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek egyik része a gyermekvédelmi törvény szigorítása. Ez kizárja azt a lehetőséget, hogy kiskorú ellen elkövetett szexuális bűncselekmény elkövetője, vagy abban közreműködő bármikor is kegyelmet kapjon. Mint mondta, a köztársasági elnöki ellenjegyzés rendszerét eltörlik, azonban a köztársasági elnök sem adhat majd kegyelmet a pedofiloknak. Gulyás Gergely kiemelte: a kormánypárti frakció javaslata alapján „a pedofil bűncselekmények nem évülnek el, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt”. Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy ezek a jogszabálymódosítások és a gyermekvédelmi intézményekben elrendelt vizsgálatok együttesen hatékony keretet biztosítanak. A gyermekvédelmi intézményekben elrendelt vizsgálatokkal együtt hatékony iránymutatást jelentenek az intézményeknek.

A kancelláriaminiszter kitért arra is, hogy az EU közös hitelfelvételre vonatkozó javaslatai kapcsán a kormány olyan alkotmánymódosítást kér, amelyben a kormány csak akkor járulhat hozzá a jövőben az uniós további közös hitelfelvételeihez, amennyiben a Parlament kétharmadának jóváhagyását is megkapja. A COVID utáni helyreállítási alapra hivatkozva a miniszter emlékeztetett: a közös hitelfelvétel eszköze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a honvédséget érintő törvénymódosítást is benyújtott az alkotmánymódosítási javaslat keretében. A miniszter emlékeztetett: a háborús helyzethez alkalmazkodva gyors reagálásra van szükség, ezért a törvényjavaslat rendelkezik a magyar honvédség katonai műveleteiről, állomásozásáról, határátlépéssel járó csapatmozgásról, valamint külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteiről szóló szabályozásokat tartalmaz a törvény.

 

A kínai elnök Budapestre látogat májusban

Gulyás Gergely egy diplomáciai eseményt is bejelentette: május 8. és 10. között Hszi Csin-ping kínai elnök lesz Budapest vendége.

„Húsz év után került sor ilyen csúcstalálkozóra Budapesten” – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: „úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdaságnak, és így Magyarországnak az az érdeke hogy minél többekkel ápoljunk jó gazdasági viszonyt.”

Azt látjuk, hogy kínai a világ egyik vezető hatalma. Sajnos az Európai Unió gyengesége miatt lassan azt mondhatjuk, hogy a kettőből, és nem a háromból. De még az Európai uniót is ide véve, az Egyesült Államok, az Európai unió és Kína, az amely a világgazdaságban ma jelentős erőt képvisel. Kína sajnos már erősebb mint az Európai Unió, és Magyarország úgy gondolja, hogy a gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai korlátokat felállítani.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL