Az MNB 42,5 millió forintra bírságolta a Takarékbankot

2022. november 9. 16:07 | behir.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 42,5 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége terén feltárt hiányosságok miatt - közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

– A bank több pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be, illetve több esetben nem tett ismételt bejelentést sem az illetékes hatóságnak, továbbá nem megfelelően működtette szűrőrendszerét – állapította meg a jegybank a Takarékbank Zrt.-nél tartott  célvizsgálat során, amelyben a 2018 júliusától induló időszakot tekintette át.  

A közlemény szerint az MNB a Takarékbank pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységével összefüggésben a legsúlyosabb hiányosságokat a hitelintézet szűrőrendszerének működtetésénél azonosította a jogszabályban előírt egyes kötelező szűrési esetek alkalmazásánál, továbbá a szűrési riasztások határidőben történő feldolgozásánál. Emellett a bank szűrőrendszerére vonatkozó belső eljárásrend nem felelt meg a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek.

Az MNB kiemelte, hogy a pénzügyi intézményeknek a témában az az egyik legfontosabb kötelezettsége, hogy pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására utaló adat, illetve bármilyen eszköz ilyen jellegű, büntetendő cselekményből való származásra utaló adat, tény, körülmény felmerülésénél haladéktalanul bejelentést tegyenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon belül működő pénzügyi információs egység felé.

A jegybank a bírság kiszabása mellett a jogsértések típusától függően idén év végéig és jövő márciusig kötelezte a Takarékbankot a hiányosságok kijavítására. A bírságösszeg meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte a bank piaci részesedését és az ismétlődő hiányosságokat. Enyhítő körülményként értékelte viszont a jegybank a Takarékbank együttműködő magatartását és azt, hogy a bank már a vizsgálat során intézkedéseket hozott a jogsértések kiküszöbölésére.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Nem várható árcsökkenés a sertéshúspiacon

Visszaeső belföldi és exportértékesítés jellemezte az élelmiszeripar első negyedévét, de a második negyedévtől lassan normalizálódhat a helyzet. A költségek mérséklődése már a fogyasztói árakban is érezhető, kivéve a sertéshúsoknál, itt még folytatódhat a drágulás.
2023. május 29. 17:35
FEL