Az I. világháború következményei a középpontban

2019. szeptember 5. 12:11 | behir

A Magyar Múzeumi Történész Társulat (MAMUTT) Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban tartja jubileumi, XX. Országos történész muzeológus konferenciáját és szakmai továbbképzését szeptember 4–6. között.

A második bécsi döntés utáni időszakról a békéscsabaiakban is élénken élnek a nagyszülőktől kapott emlékek, hiszen a város is érintett volt az akkori eseményekben. A román katonaság 1919. április 26-án vonult be és közel egy évig, 1920. március 20-ig tartózkodott itt.

- Amikor Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz, az lelki, testi és szellemi táplálékot, örömöt, támaszt jelentett azoknak az embereknek, akik a leszakadt országrészben élték meg ezeket az időket - fogalmazott Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere a konferencia megnyitóján.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

A Magyar Múzeumi Történész Társulat tanácskozásain mindig a történelem és a muzeológia különböző kérdéseit vitatják meg. Ebben az évben az idegen megszállók, a románok, a szerbek és a csehszlovákok szerepe, jelenléte kerül a középpontba a konferencián. 2020-ban a trianoni döntés körülményeit és következményeit tárgyalják majd a konferencia résztvevői.

- Jövőre már a nemzeti összetartozás évéről beszélünk majd. Úgy gondolom, hogy akkor is autentikus lesz a téma, hiszen kerek évforduló lesz. A helyszín is autentikus, Sátoraljaújhelyen találkozunk majd, amelyet szó szerint ketté vág ez a száz évvel ezelőtti döntés - emelte ki Horváth László, a Magyar Múzeumi Történész Társulat elnöke.

2000-ben tizenhét történész muzeológus alapította meg a Magyar Múzeumi Történész Társulatot, amely összefogja a hazai és határon túli muzeológusokat. A szervezők a tanácskozáson túl minden évben szakmai továbbképzéseket is tartanak.

 

További programok »

Kultúra

FEL