Az ezerarcú kórra hívták fel a figyelmet Gyulán

2019. május 30. 16:10 | Horváth Szabolcs

Hazánkban több, mint 10 ezer ember szenved sclerosis multiplexben. Gyulán már az autoimmun betegség világnapja előtt elkezdődtek a programok. A rendezvényen érzékenyítés és kiállítás várta a középiskolásokat.

 

 

Szilágyi Ferencné évtizedek óta szenved sclerosis multiplexben. Köt, horgol, hímez, elmondása szerint ez is a terápiás módszer része.

– Nagyon erős izomgörcseim vannak, van, hogy nagyon beteg vagyok, de tornával és étkezéssel sokat lehet javítani az állapoton. De ezért tenni is kell – árulta el Szilágyi Ferencné.

Van olyan beteg, aki nem tudja ilyen könnyen kezelni az ezer arcú kórt, mert szerint egyre nehezebben tud vele együtt élni.

– Diplomáztam, egy percet nem dolgoztam benne, három szakmám van, nem érek vele semmit, mivel rokkantnyugdíjas lettem. Boldog lehetek? – tette fel a kérdést Kovács Krisztina.

A kéz ügyetlensége, a kettős látás, a komoly egyensúly problémák, a nehéz vagy szinte lehetetlen járás csak néhány azok közül a rendkívül sokrétű tünetegyüttesből, amelyek a sclerosis multiplext (SM) jellemzik. A gyulai programon a betegek támogatói és a megjelent középiskolás fiatalok mind részt vettek az úgynevezett érzékenyítésen.

Több mint 10 ezren szenvednek ma hazánkban SM betegségben. A szervező alapítvány titkára szerint fontos, hogy az emberek, a fiatalok találkozzanak a betegekkel, megismerjék őket.

– Így tudják igazán átérezni, hogy a statisztikai adatok mellett érző  és elfogadásra éhes emberekről van szó – mondta Fazekasné dr. Magda Erzsébet, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

A csütörtöki SM Világnap programjainak helyszínét a gyulai vár adta, ahol ismét kiállítás és érzékenyítés várta az érdeklődőket, de a remény léggömbjei is a levegőbe emelkedtek.

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL