Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

2019. július 21. 12:03 | Kovács Andrea

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.

A Filharmónia Magyarország első alkalommal rendezte meg az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot, szombaton. A rendezvényen orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartottak országszerte.

 

Orgonák éjszakája az evangélikus nagytemplomban (Fotó: Ujházi György)

Alföldi Csaba orgonaművész a békéscsabai evangélikus nagytemplomban (Fotó: Ujházi György)

Békéscsabán, az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba orgonaművész hangversenyével csatlakozott a kezdeményezéshez. Az előadásban elsőként Kovács Szilárd Ferenc, az eseményre komponált Intrada című darabjának dallamai csendültek fel. Ezt a művet szombat este hét órakor az országban több, mint 50 orgonán egyszerre szólaltatták meg. A rekordkísérletet követően Alföldi Csaba még Charles Camille Saint-Saëns: Fantasie és René Louis Becker: Sonata című műveiből játszott részleteket. A békéscsabai evangélikus nagytemplomban nagy volt az érdeklődés a program iránt, hiszen megteltek a padsorok.

Orgonák éjszakája az evangélikus nagytemplomban (Fotó: Ujházi György)

Orgonák éjszakája az evangélikus nagytemplomban (Fotó: Ujházi György)

A Filharmónia Magyarország célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére és az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelméről, működéséről, építéséről és jövőjéről.

 

 

További programok »

Kultúra

Szombat este a gyulai Hídfőben mutatja be Moha új projektjét, a Z Moss Smith-t

Az Empty Story mellett a második, ezúttal a szóló vonalával lép a deszkákra szombaton 20 órakor, a gyulai Hídfőben Kovács Moha Zsolt. A csabai zenész 2018 óta készíti elő a saját projektjét, és most végre úgy érezte, itt az ideje, hogy bemutassa, ami a fiókban maradt. A koncertre két legjobb jóbarátja is el- és lekíséri.
2024. június 19. 12:56
FEL