Az év színe – A Békéstáji Művészeti Társaság legújabb kiállítása

2022. október 18. 18:18 | Csiffáry Zsuzsanna

A Pantone 2022-re is kiválasztotta az év színét, ami a „very peri” lett, egy lilás-kékes, egyedi és modern árnyalat. A vállalat döntése nagy hatással van mind a lakberendezésre, a divattervezők munkásságára és a képzőművészeti világban is. Ennek hatására kedden délután a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéstáji Művészeti Társaság Az év színe című tárlatával rukkolt elő.

A Pantone árnyalatok kombinálásával, marketing hatásaival, grafikus tervezéssel foglalkozik. A designer-, lakberendezői, divattervezői, grafikus világban nagy szavuk van a színek terén. Ezért az év színének megválasztását is mindig nagy figyelem kíséri. Helyi viszonylatokban a Békéstáji Művészeti Társaság is erre a reagált Az év színe című kiállításával, amit a Csabagyöngye Kulturális Központban nyitottak meg kedden délután. 

Gnandt János, a társaság elnöke kitért alkotói folyamatára, illetve a 2021-es év nyertes színpárjára is. 

 – Az adott témában mindig keresem a relációt, jelen esetben a very peri szín más színekhez fűződő viszonyát kutatva, kompozícióba rendezve. Egy picit visszatekintve az előző év nyertes színpárja, ami a szürke és a sárga lett, ami hozzám közelebb áll, sűrűn dolgozok ezzel a kombinációval. Nagyon gazdag lehetőséget ad, és egy nagyon kellemes összhangot sugall – fogalmazott Gnandt János. 

Gnandt János alkotása

Gnandt János elmondta, hogy nemcsak az év színe adta a kiállítás apropóját, mivel a tárlat a Magyar festészet napjához is csatlakozott.

 

Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, aki felvezette a Pantone vállalat idei választását, majd méltatta a Békéstáji Művészeti Társaság munkásságát. 

Mindig nagyon érdekes találgatni, mikor végre meglátjuk az év színét, hogy vajon a Pantone mit látott az árnyalat mögött, mi lesz idén az üzenet. A vállalat arról számolt be, hogy túl vagyunk egy karanténos időszakon, a technológiai fejlesztések is átszövik a mindennapjainkat. A fizikai és digitális világunk is teljesen felfordult, néha már elválasztanunk is nehezebb ezeket. Erre válasz, ezt fogja össze a veri pery. Ez a kékes-lila árnyalat dinamikus, gyakran megjelenik a digitális designban, gamingben, a modern artban, és ezt a 2020-as évek elejei forgatagot köti össze.

 

Dr. Cs. Tóth János művészeti író arról beszélt, hogy a társaság tagjai a legfrissebb alkotásaikat válogatták be a kiállításra, ahol számos stílus és technika képviselteti magát. Kihangsúlyozta, hogy a Békéstáji Művészeti Társaság egyedülálló az országos tárlatokat tekintve, mivel már harmadik éve reagál, és állít össze kiállítást az év színéből. Hozzátette, számára a very peri egy nőies szín, amely kellemes a szemnek. 

Barabás Ferenc fotográfus, modelljére egy játszótérre bukkant rá, akiről kiderült, hogy kozmetikus, és nagyon szívesen vállal fotózást.

 – A fia az unokámmal együtt játszottak a játszótéren. Beszélgetésbe elegyedtünk, elmondtam, hogy lenne egy ötletem fotózáshoz, felkértem őt, és nagyon hamar igent mondott, aminek így utólag is örülök – mondta el a fotográfus. 

Barabás Ferenc

Barabás Ferenc a játszótéren bukkant rá very peri témájú képének modelljére.

 

További programok »

FEL