Az Év Kerékpárútja verseny döntőjében van a Wenckheim turista- és kerékpárút

2023. április 18. 16:10 | Papp Ádám Sándor

A 11 döntős között szerepel a Wenckheim turista- és kerékpárút a 2023-as Év Kerékpárútja versenyen. A békéscsabai útvonalra az Aktív Magyarország közösségi oldalán lehet voksolni április 17-e és 30-a között.

A Wenckheim turista- és kerékpárút mintegy 30 kilométer hosszan vezeti végig a kerékpározás szerelmeseit a Wenckheim család építészeti hagyatékait összekötő útvonalon. A szabadkígyósi, a gerlai és a pósteleki kastélyokon túl több kulturális és természeti helyszín is része a hálózatnak.

– Olyan környezetben lehet végigbringázni a kerékpárúton – vadregényes tájakon, az Élővíz-csatorna mentén, erdei környezetben – amelyre kevés ilyen példa van Magyarországon – fogalmazott Opauszki Zoltán a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke. 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere hangsúlyozta: a Wenckheim-kerékpárút létrehozásakor azt a célt tűzték ki, hogy fejlesszék a kerékpáros turizmust, valamint bővítsék a bicikliút-hálózatot.

– Az alapötletet az a gondolat ébresztette, hogy az épített örökségek, a kastélyok, kastélyromok, valamint az Élővíz-csatorna, a bányatavak természeti közelsége és szépsége érdemes arra, hogy kerékpárút-hálózat fűzze össze. Így jött létre a 20 kilométer hosszú Wenckheim-kerékpárút, ebből 10 kilométer új építésű szakasz volt és további 10 kilométer a felújítás után vált a hálózat részévé – mondta Varga Tamás.

Az év kerékpárútjára az Aktív Magyarország közösségi oldalára feltöltött videók kedvelésével lehet szavazni. A 11 döntős közül arra a rövidfilmre voksolunk, amelyiket lájkoljuk.

További programok »

FEL