Az év díjazottait ünnepelték

2017. január 30. 16:41 | Zsíros András

Jubileumi ünnepségre várták a meghívottakat a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójába hétfő délután, ahol a Békés Megyei Hírlap negyvenedik alkalommal hirdetett győztest az Év Sportolója, és tízedik alkalommal az Év Embere címért folytatott versenyben.

Pocsaji Richárd főszerkesztő felidézte az egykori Népújság által, negyven évvel ezelőtt indított kezdeményezést. Elmondta, bár a négy évtized alatt sok minden változott, egy dolog megmaradt: a sportteljesítmények előtt ma is fejet hajtunk. Biztatta a sportolókat „terheljék a sikerekkel” továbbra is újságíró kollégáit, hogy minél több jó hírről számolhassanak be.

Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere ünnepi beszédében emlékeztetett: Békéscsaba az egyik legtöbb sportolót adó város volt a legutóbbi olimpiai szerepléskor, a megyeszékhelyen kívül csak Győrből, Szolnokról és Egerből vettek részt többen az ötkarikás játékokon. Hangsúlyozta, a város célja továbbra is a helyi sportélet kiemelt támogatása, amit a Modern Városok Programban megfogalmazott több elem is szolgál majd.

A polgármester – elismerésül a négy évtizednyi hagyományápolásért – emlékplakettet adott át a Békés Megyei Hírlap főszerkesztőjének. Pocsaji Richárd ezután Leszkó Tamás irodavezetővel együtt az első, 1977-es díjazottakat köszöntötte: Pásztor József labdarúgót, Újszigeti Katalin tornászt, valamint a Békéscsabai Előre Spartacus felnőtt női tornászcsapatát (tagjai: Gyucha Éva, Hrabovszki Éva, Kalmár Zsuzsa, Matyucz Éva, Petőcz Zsuzsa, Stefanik Ágnes, Székely Éva, Tar Éva, Újszigeti Katalin, Vámosi Mariann, Zsíros Gabriella). Közülük sajnos nem mindenki lehetett jelen, hiszen van, aki időközben elhunyt, vagy más városba, esetleg külföldre költözött.

2017 női sportolója Márton Anita, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club súlylököje lett, a második helyen Szabó Ágnes, az Orosházi Toldi SE erőemelője, harmadik helyen pedig Böczögő Dorina, a Torna Club Békéscsaba versenyzője végzett. Az Év Férfi Sportolója címet Baji Balázs, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club gátfutója nyerte el, a második helyet Bohus Richárd, a Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője, a harmadik helyet ifj. Gregor László, az atlétikai klub középtávfutója szerezte meg.

Az Év Csapata díjat idén a Linamar-Békéscsabai Röplabda SE érdemelte ki, a dobogó második fokára a PET-BAU ASE Orosháza extraligás női asztalitenisz csapata, harmadik fokára pedig a Torna Club Békéscsaba felnőtt női csapata állhatott fel. Az Év Edzője Eperjesi László, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club edzője lett, a második helyre Sasa Nedeljkovics (Linamar-Békéscsabai Röplabda SE NB I-es csapat), harmadik helyre ifj. Tomhauser István (Kopp Békéscsabai Atlétikai Club) került.

További elismerések:

Az Év Utánpótlás Versenyzője: Petri Renáta vívó (Alföld Vívó Akadémia) és Laczó Dániel (Békési Kajak-kenu Club)

BEOL közönségszavazás „népszerűségi verseny” győztesei: Böczögő Dorina tornász; Csüllög Béla, a vésztői Marvel Team SE versenyzője; a Torna Club Békéscsaba magyar bajnoki címet nyert csapata.

Különdíjban részesült Mihályi Réka, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ifjú futója, a klub pedig a Békés Megyei Hírlap sportszakmai különdíját kapta meg.

Márton Anita, Baji Balázs, Petri Renáta és Laczó Dániel a Mester Klub tulajdonosa, Zsilák Ádám által felajánlott különdíjat kapta meg.

Végül átadták az Év Embere kitüntetést is. Ezt idén Makoviczki Ákos, a 2016. évi Nemzeti Vágta Kishuszár versenyének győztese érdemelte ki. Második helyen Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója, harmadik helyen Dr. Hudák János, az orosházi kórház belgyógyász főorvosa végzett. A versenyben végül negyedik helyre visszaszorult, ám azt sokáig vezető Kocsor Gáborné, a Békési Esély Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület elnöke Békés város díját kapta meg.

Az ünnepségen a budapesti Baross Imre Atristaképző Szakközépiskola artistái szereztek felejthetetlen pillanatokat.

FEL