Az Európai Unió testközelből – Mernyei Ákos előadása Békéscsabán

2024. május 30. 09:17 | Fajó Attila

Magyarország épp húsz éve az EU tagja és az unió egyes intézkedései a mindennapi közbeszéd tárgyát képezik. Mi az EU küldetése? Milyen jövő várhat rá és benne Magyarországra? Ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Mernyei Ákos nagykövet, korábbi uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

– A Magyarországon élő átlagember számára valóban sokszor átláthatatlannak tűnhet az európai uniós hivatali rendszer, ezért fontos, hogy minél pontosabb ismeretekkel rendelkezzünk ezen a téren is. Az idei évben ünnepeljük az európai uniós tagságunk huszadik évfordulóját, mely egyben a húsz év kiértékelésére is késztet bennünket. Magyarország számára egyértelmű fontossággal bír az európai uniós tagság, de lényeges, hogy az EU ne váljon ideológiák tárházává és őrizze meg azon értékeit, melyeket az alapító atyák hagytak örökségül – mondta el Mernyei Ákos nagykövet, az MCC Magánjogi Műhelyének kutatótanára.

Az esemény előadója, Dr. Mernyei Ákos

Az est meghívott előadója jelenleg a Ludovika Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Főigazgatója. Kutatási területe az Európai Unió joga, valamint a nemzetközi jogvitarendezés szabályozása. Alma materében, az ELTE-ÁJK-n 2010 óta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2018 óta, a Mathias Corvinus Collegium-ban 2019 óta oktat. 2018-tól európai uniós jog tantárgyból az igazságügyért felelős minisztérium szakvizsgacenzora.

Galéria

További programok »

Gazdaság

FEL