Az Európai Parlament megszavazta az abortuszjogról szóló jelentést

2021. június 25. 11:43 | behir.hu

A jelentés pártolói úgy fogalmaztak: az abortusz teljes tilalma a nemi alapú erőszak egyik formája.

 

Az úgynevezett szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentés szerint az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást, valamint, hogy a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában. Ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akár azon túl.

– Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az orvosok, illetve az egészségügyi intézmények vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, ami viszont nők életét és jogait veszélyezteti – olvasható a képviselők állásfoglalásában.

Az EP-határozatban azt is sürgették, hogy a kormányok valamennyi általános és középiskolás számára biztosítsák a tényeken alapuló, életkornak megfelelő, diszkriminációmentes szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos oktatáshoz való hozzáférést, mivel ez jelentős mértékben hozzájárulhat a nemi erőszak és a szexuális zaklatás csökkentéséhez. A tagállamokat arra is felszólították, hogy biztosítsanak jó minőségű és korszerű fogamzásgátlási módszereket és eszközöket, illetve nyújtsanak családtervezési tanácsadást és széleskörű tájékoztatást a fogamzásgátlással kapcsolatban. A jelentés arra is rámutat, hogy a női higiéniás termékeket terhelő adó negatív hatással van a nemek közötti egyenlőségre, ezért felhívták a nemzeti kormányokat, hogy töröljék el a tisztasági termékek adóját. 

– A jelentés önmagában sérti az emberi jogokat, mivel a szólásszabadság korlátozására szólít fel. A határozat az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítást gyűlöletbeszédnek és tévesen a nőkkel szembeni megkülönböztetésnek – nyilatkozta Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az MTI-nek. Hozzátette, hogy a jelentés a lelkiismereti szabadságot is korlátozná azáltal, hogy az abortusz végrehajtásának elutasítását az orvosi ellátás megtagadásával teszi egyenlővé. Emellett figyelmen kívül hagyja a tagországok alkotmányos és erkölcsi hagyományait a terhességmegszakítás határok és korlátok nélküli engedélyezésével.

Az Európai Parlament csütörtökön 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett szavazott a jelentés mellett.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL