Az európai béke és egység ünnepe

2016. május 9. 14:25 | Laczkó Viktória

A hétfői strausbourgi esemény az „egység a sokféleségben” jegyében telt. Az eseménysorozat alkalmából minden európai intézmény megnyílik, szabadon látogatható.

Rainer Wieland alelnök úgy fogalmazott „hogyha egy ország azt képzeli, meg tudja oldani a problémákat egyedül, téved. Éppen ezért egy ilyen nap, amikor nyitva állnak az ajtók, nagyszerű lehetőség, hogy a más országokból érkező emberek megszilárdítsák az európai eszméket.” Az események egész hónapban, EU-szerte folytatódnak. Így Magyarországon is lesznek ünnepségek, ahol nemcsak az Európa-napot, hanem az unióhoz való csatlakozás 12. évfordulójára is emlékeznek több helyen.

Erdős Norbert Európai Parlamenti képviselő elmondta, hogy az unióhoz való csatlakozásnak sokat köszönhet Magyarország. „Nyitottakká váltak a határok, megnyílt előttünk Nyugat-Európa. Egyrészről a munkavállalás, tanulás lehetősége szempontjából. Ezt egyébként a magyarok a Kelet-Európaiak ki is használják nagyon helyesen. Még több fiatalnak kellene menni tanulni egyébként Nyugat-Európába. Cserébe nagyon sokan jönnek Budapestre is tanulni.” Jelenleg 5500 külföldi diák tanul Magyarországon és 5000 magyar diák tartózkodik külföldön az Ersamus programnak köszönhetően. 

Ezek is érdekelhetik

FEL