Az EU 665 ezer adag, madárinfluenza elleni oltóanyaghoz biztosít hozzáférést

2024. június 12. 06:23 | behir.hu

Az Európai Bizottság közbeszerzési szerződést írt alá 665 ezer adag, az állatról emberre terjedő (zoonózisos) influenza elleni vakcina szállítására, amelynek keretében a részt vevő tagállamok hozzáférnek a madárinfluenza-járvány megelőzését szolgáló oltóanyagokhoz.

A bizottság keddi brüsszeli közleménye szerint a Seqirus elnevezésű oltóanyagot azoknak szánják, akiknél a legnagyobb a madárinfluenza-fertőzés kockázata, mint például a baromfifarmokon dolgozók és az állatorvosok. Az EU-ban jelenleg ez az egyetlen engedélyezett vakcina zoonózisos madárinfluenza ellen.

A közbeszerzési szerződés - amely legfeljebb 4 évre szól - lehetővé teszi az egyes részt vevő országok számára, hogy a nemzeti szükségletektől függően rendeljenek oltóanyagot.

– A megállapodás biztosítja az egyes orvosi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférést, és javítja az ellátás biztonságát, valamint kiegyensúlyozottabb árakat biztosít a részt vevő országok számára. A szerződés hozzájárul a közegészségügyi válsághelyzetekre vagy világjárványokra való uniós szintű felkészültséghez is – áll a bizottsági sajtóközleményben.

Forrás: MTI

További programok »

Mezőgazdaság

Folytatódik a zümmögés – most a napraforgóról gyűjtenek a méhek

A napraforgómézhez gyűjtenek most a méhek Magyarországon. Békés vármegyében is sok a szotyolaföld, amit most ellepnek a beporzók. Habár a napraforgóméz nem tartozik a legnépszerűbbek közé, de mégis főzéshez, sütéshez és ízesítéshez is kiváló, de sokan magában is szeretik a kellemes íze miatt.
2024. július 13. 14:14
FEL