Megérkezett az első, állatoknak kifejlesztett koronavírus elleni vakcina

2021. április 2. 18:40 | behir

Oroszországban nemrég bejegyezték az első olyan koronavírus elleni oltóanyagot, amelyet állatoknak lehet beadni. A Carnivak-Cov névre keresztelt oltóanyag tömeges gyártása április elején kezdődhet majd meg.

A Carnivak-Cov klinikai vizsgálata már tavaly októberben megkezdődött, az eredmények szerint pedig a vizsgált állatok 100 százalékában kiváltotta az immunreakciót - közölte Konsztantyin Szavenkov-ot, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) helyettes vezetője. A hatóságok emellett kiemelték, hogy az oltóanyag használata biztonságos, azonban pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyi ideig biztosít védelmet az állatoknak. Jelenleg a tudósok úgy gondolják, hogy legalább hat hónapig fennáll a védettség.

Konsztantyin Szavenkov Moszkvában újságíróknak elmondta, hogy a Carnivak-Covot kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták. A vizsgálatok alatt a vakcina ártalmatlannak bizonyult, a beoltott állatoknál erős immunogén aktivitást okozott, és az esetek 100 százalékában kifejlődtek bennük a koronavírus elleni antitestek. Szavenkov emlékeztetett rá, hogy az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megállapította: több állatfaj - köztük házi- és haszonállatok is - fogékony a COVID-19-re.

A Roszszelhoznadzor második embere szerint az oltóanyag tömeggyártása áprilisban indulhat be. A Carnivak-Cov vakcina iránt már több ország is érdeklődését fejezte ki. Ezek közé tartozik Görögország, Ausztria és Lengyelország is. Mellettük amerikai, kanadai és szingapúri cégek is jelezték, hogy részt vennének az oltóanyag gyártásában.

Orosz hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak még kísérletek a COVID-19 elleni állatvakcina kifejlesztésére. Orosz tudósok kiemelték, hogy a vakcina alkalmazása megelőzheti még több mutáns létrejöttét is, és ugyan nincs bebizonyítva, hogy a megfertőződött állatok, például a kutyák és macskák továbbadhatják gazdáiknak a vírust, erre utalóan voltak már gyanús esetek az elmúlt egy évben.

A Covid-19 elleni első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatója, Alekszandr Gincburg az Izveszyija című napilap hétfői számában megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy a SARS-COV-2 vírus patogén potenciálja még nem mutatkozott meg teljességgel, és gócai folyamatosan jelen lesznek a világban. Alekszandr Gincburg mint mondta, a következő fejlemény a mezőgazdasági haszonállatok és a háziállatok megfertőzése lesz. 

És amikor egy év alatt eljutunk odáig, hogy jó vakcinákkal megóvjuk az emberiséget, abban a pillanatban meg fognak fertőződni a háziállatok, a kedvencektől pedig senki sem szándékozik megszabadulni. Ezért ennek a kórokozónak a gócai folyamatosan jelen lesznek, és fejlődni fognak körülöttünk - fogalmazott az akadémikus, aki hangot adott meggyőződésének, hogy fel kell készülni a kórokozóval való tartós együttélésre.

 

Forrás: origo.hu

 

FEL