Az építőipar idei teljesítménye közel 4500 milliárd forint

2021. január 25. 14:30 | behir

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, hogy több ezer milliárd forintot is elért 2021-ben az építőipar. 2022 végére használatba adható új lakások száma elérheti akár a 250 ezret is.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Világgadaságnak elmondta, hogy az építőipar teljesítménye az idén elérheti a 4500 milliárd forintot. 

A szakszövetség által eljutatott közlemény szerint a kormány januárban indított otthonteremtési programjának elemei közül a kedvezményes, 5 százalékos újlakás-áfa és a családi otthonteremtési kedvezmény hatására az építőiparon belül növekedési pályára kerül a lakásépítés- és felújítás.

Hozzátették, hogy a jelenlegi tendenciákból kiindulva 2022 végére a használatba adható új lakások száma elérheti a 25 ezret, a felújítások száma pedig tartósan 220-250 ezer között lehet.

Ez utóbbi a szakmailag indokolt mennyiség, ugyanis a 4,3 milliós magyarországi lakásállomány folyamatos karbantartásához évente több mint 200 ezer lakást kell felújítani.

További jelzések szerint a lakásépítés dinamikus növekedéséhez az engedélyezési és megvalósítási folyamat további egyszerűsítésére és gyorsítására van szükség.  Különösen fontos ez az elhúzódó nagy lakásszámú fejlesztéseknél, ahol sokszereplős ez a folyamat.

A szakszövetség finanszírozási javaslatokat is megfogalmazott, ugyanis szerintük a lakásvagyon megújulását visszafogja az utóbbi évek jelentős piaci árnövekedése.

A javaslat az, hogy a települési önkormányzatok (főként a kistelepülések) pályázhassanak állami támogatásra lakáscélú ingatlanok területelőkészítésére, ahol az építési telkeket tartós használatú bérbeadással hasznosítják. 

 

Forrás: Világgazdaság 

FEL