Az első majomhimlő-vakcina megkapta az EMA-engedélyt

2022. július 22. 18:05 | behir.hu

A dán cég majomhimlő elleni vakcinájára hamarosan az EU is rábólinthat.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságától a Bavarian Nordic majomhimlő elleni vakcinája előzetes jóváhagyást kapott. Pénteken jelentette be a dán biotechnológiai vállalat, hogy az EU illetékes szerve azt javasolta, hogy Imvanex nevű vakcinájának címkéjén a majomhimlő elleni védelem is szerepeljen.

A Bavarian vakcinája, az Unióban mindeddig csak a himlő kezelésére kapott engedélyt, amíg az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában egyedüliként nyerte el a majomhimlő elleni betegség megelőzésére vonatkozó engedélyt. Azonban a dán vállalat számos EU-tagállamba is szállított a vakcinából, úgynevezett „címkén nem szereplő betegség elleni” felhasználásra.

– Az EMA engedélye hozzájárul a vakcinához való hozzáférés javításához kontinens-szerte, és erősíti a majomhimlő-járvány elleni jövőbeli felkészültséget is – oszotta meg Paul Chaplin, a Bavarian vezérigazgatója.

A végleges jóváhagyás akkor történik meg, amikor az Európai Bizottság elé terjesztik az Európai Gyógyszerügynökség javaslatát.

Forrás: VG

További programok »

FEL