Az első és második világháborús hősökre emlékeztek Békésen

A háborúkban elesett hősökre és áldozatok tiszteletére tartottak november elsején megemlékezést, Békésen. A város első és második világháborús szobránál, az egyház, az önkormányzat, valamint a különböző civil szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket és helyezték el a megemlékezés virágait, mécseseit.

 

 

Az egyházak imádságai és áldásai után, Izsó Gábor polgármester emlékezett a háborús hősökre. Mint kiemelte: november eleje a mindenszentek,  halottak napja, egyfajta fordulatot jelentenek az év menetében. Lassan mind megérkezünk legfájdalmasabb életfordulóinkhoz, elvesztett szeretteink emlékeihez, amelyek ilyenkor az egyre fogyó világosságban mintha több fényt, több ragyogást küldenének mindennapjainkba. Maga az élet fontossága és az élet múlása is sokkal kézzelfoghatóbb, most a kivilágított temetők némaságában. Létünk célja, valódi értéke azonban már nem ennyire kézzelfogható, körülírható.-fogalmazott Izsó Gábor. Hozzátette: ma a jóléti társadalmak korában, az élet egyre inkább elvi fogalommá válik. Ám voltak korok, történelmi időszakok, amikor az élet puszta léte, a mindennapi küzdelmek részét képezte. Nagy háborúink, az emberi, gonoszság, önzés és kapzsiság , mindenképpen mérik az élet értelmét és vele együtt a teremtés büszke koronáját az embert is.- mondta  a a békési polgármester, majd arra emlékeztetett: az első és második világháborúban elesett hősök, terveik, vágyaik beteljesülésért, a nemzet jövőéért adták életüket.

Izsó Gábor ünnepi gondolatai után, Foltin Zalán a szegedi Kis István Gimnázium diákja, Ady Endre: Emlékezés egy nyár éjszakára című versét szavalta el, majd a Belencéres néptáncegyüttes két tagja világháborús népdalokat énekelt. A megemlékezés végén Békés város önkormányzatának vezetői, az intézmények valamint az egyházak képviselői helyezték el a virágaikat és gyújtottak mécseseket a világháborús hősökre és áldozatokra emlékezve.

Megosztás:

Címke: , , , ,