Dobozon az uniós programnak köszönhetően 45-en visszatérhettek a munkavilágába

2021. július 24. 07:01 | Hidvégi Dávid

Doboz még 2017-ben nyújtott be pályázatokat olyan programokra, amelyeknek célja a szegregáció felszámolása. A településen az elmúlt években sikeresen lezajlott az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program, amelyben olyanok vállalhattak munkát, akik korábban elvesztették az állásukat vagy pedig nem tudtak elhelyezkedni képzés hiányában.

A térség országgyűlési képviselője a pénteki tájékoztatón elmondta, hogy Dobozon kevésbé jellemző a szegregáció, mint általánosságban a társadalomban. Dr. Kovács József hangsúlyozta, hogy a szegregációs pályázat sikeresen lezajlott, így olyan képzések, oktatások történtek, amelyeknek köszönhetően 45-en sikeresen visszatérhettek a munkavilágába.

– 2010-ben 1 millió új munkahelyet ígértünk, amely pillanatnyilag 850-860 ezernél jár, de figyelembe kell venni, hogy a tavalyi és az idei évet világjárvány sújtotta. Ez nyilvánvalóan visszaesést jelentett, de a munkahelyteremtés folyamatos. Fontos eleme volt az is, hogy a közmunka programon keresztül sok embert sikerült bevezetni a munka világába. A roma lakosság még inkább hátrányos helyzetben volt, így fontosak a képzések, hiszen a társadalomban minden embert egyenlően kell kezelni – fogalmazott.

Nagy sikerrel zárult a pályázat, mivel azok az emberek, akik kiszolgáltatottak voltak és nap, mint nap nagyon komoly nehézségekkel küzdöttek, láthatták azt, hogy van lehetőségük a felemelkedésre és a munka világába való visszatérésre – értékelte a programot a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. Sztojka Attila hozzátette: közvetlenül a helyieknek vitték el a segítséget, a község pedig jól dolgozott, hiszen többen visszatérhettek dolgozni.

– Többen gondolták úgy, hogy az egészségügyi állapotuk miatt nem tudnak munkát vállalni, de azzal az egészségügyi kezeléssel, amely a programban történt, el tudtak helyezkedni. A komplex telepprogram az egyéni mellett a közösség fejlesztését is szolgálta, így egy olyan közösség jött létre, amellyel az egész település élhetőbbé válhat – ecsetelte.

Az EFOP-1.6.2-es „Esélyteremtő szolgáltatások megvalósítása Doboz Nagyközségben” c. pályázat a szegregációs körzetekben élők számára esélyt jelent a felzárkózásra és a munkavállalási esély növelésére a különböző képzéseken keresztül – mondta a település polgármestere. Köves Mihály hozzátette: a hátrányos helyzetűek mindennapi élete javult, többek között segítették őket az önéletrajz írásban, a hatósági ügyek intézésében és a szakmák tanulásában.

– Eszköz beszerzések is történtek, amelyek a projekt szakmai végrehajtását szolgálták. A projekt szervesen kapcsolódik az EFOP-2.4.1-es „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” című pályázathoz, amely szociális bérlakásépítést és felújítást, a szociális szolgáltató ház felújítását, valamint közösségi tér építését és további berendezések vásárlását teszi lehetővé. Ez igen fontos az itt élőknek, egyrészt a lakhatás, másrészt a településkép szempontjából – emelte ki.

A két pályázat együttesen 400 millió forint összegű. Az EFOP-1.6.2-es projekt az Ösvény Esélynövelő Alapítvánnyal konzorciumban jött létre, amelyben az önkormányzat közel 134 millió forintot kapott, míg a 2.4.1-esben mind a 200 millió forintot a település használhatja fel. Az alapítvány 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy segítsen a hátrányoshelyzetű embereken.

– A pályázat kiírásakor inkább a nők szülés utáni munkába való visszatérésében akartak segíteni. Az alapító Bere Károly rájött, hogy a képzések nem elegendőek, ugyanis a munkáltató gyakorlatot kért. Ezért fordult az alapítvány a foglalkoztatás irányába – mondta Sarkadi Zoltán, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány ügyvezetője.

További programok »

FEL