Az anyatej táplál és megnyugtat

2016. július 28. 14:32 | behir.hu

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A kormány tervei szerint, az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik gyűjtő állomáson adják le az anyatejet.

 

Molnár- Rúzsa Krisztina öt hete adott életet harmadik kisbabájának. Az első naptól kezdve anyatejjel táplálja gyermekét. Akárcsak a másik két szülés után, harmadjára is hamar egymásra talált anya és lánya.

- A két nagyobb gyermekem féléves korukig kizárólag anyatejet kapott. Később nem mennyiségre, hanem minőségre nem volt elég a tejem, ezért a háziorvossal egyeztetve megkezdtük a hozzátáplálást. Az alma és a krumpli volt az első szilárd étel, amit kóstolt a fiam és a nayobbik lányom – mondta az édesanya.

Antal Erika is szerencsésnek érzi magát, hiszen mindkét gyermekét anyatejjel tudja szoptatni. Mint mondja, az anyatej nemcsak a csecsemő táplálásában játszik fontos szerepet, az anya és gyermeke közötti kötődést is megerősíti.

- Elalvás előtt is ez megnyugtató érzés  a babának a szopizás. És ha tényleg szerencsés az ember, akkor semmi másra nincs szüksége fél évig a babának – mondta Antal Erika.

 

A csabai anyukák 30 százaléka szoptat

A békéscsabai édesanyák harminc százaléka hat hónapos korig csak anyatejjel szoptatja gyermekét. Azok, akiknek nincs elég anyatejük, de nem szeretnének tápszert, más anyukáktól kaphatnak utánpótlást. Békéscsabán nincsen központi anyatej gyűjtőállomás, éppen ezért a védőnők még jobban figyelnek rá, hogy az anyukák csak megfelelő higiéniás feltételek mellett vigyék át más kismamáknak az anyatejet.

Szenti Zoltánné, a Békés megyei védőnői szolgálat vezetője elmondta, ahhoz, hogy egy család anyatejet kérhessen, a gyerekorvostól kell recept. Így az Országos Egészségpénztár kifizeti az anyatejet az édesenyának, de a két anyuka között nem cserél pénz gazdát.

 

1993 óta ünneplik az anyatej világnapját

Az egészségügyi világszervezet 1993 óta ünnepli az anyatejes táplálás világnapját. Ehhez csatlakozott a Békéscsabai Védőnői Szolgálat. Az augusztus 5-i rendezvényen a védőnők igyekeznek felhívni a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. És egyúttal megünneplik azokat az édesanyákat, akik néha nehézségek árán is, de szoptatták gyermekeiket.

FEL