Az állatvédő szurkolók felkutatták a hörcsögöt bántalmazó kamuti férfit

2020. május 3. 09:13 | Hidvégi Dávid

Hazánkban egyre ismertebb a Szurkolók az állatkínzás ellen, vagy más néven a Szurkolók az állatokért mozgalom. A kezdeményezéshez csatlakozók célja, hogy a törvényes keretek között elszámoljanak az állatkínzókkal és állatokat mentsenek. A napokban Mezőberényben és környékén terjedt egy olyan videó, amelyben egy férfi mezei hörcsögöt bántalmaz az egyik környékbéli földön. Azonnal országos akció indult, amelynek célja a bántalmazó megtalálása volt, ugyanis egy védett állatfaj egyedét rugdosta.

A mezőberényi Nándy Állatotthonban volt a gyülekező, amely nemcsak a kutyák otthonaként szolgál, hanem oktatják is az ebeket, hiszen kutyaiskola is működik a Sport utca végén, a Laposi-kertek elején. Nem menhelyként funkcionálnak, hanem állatotthonként, amely annyiban különbözik, hogy utóbbiban nincs elaltatás, vagyis eutanázia – emelte ki annak egyik vezetője. Zahorán Katalin elmondta, hogy az otthont az elhunyt kutyájuk emlékére hozták létre, aki egy nyomkövető kutya volt. Az ebnek unokái születtek, akiket szintén nyomkövetésre tanítanak, jelenleg harmincnyolc kutyájuk van, de ennél több szokott lenni, ugyanakkor a koronavírus miatt a gazdák otthon vannak és jobban odafigyelnek a kedvenceikre. Mindemellett táboroztatnak is.

 

 

– Táboroztatunk egészséges és fogyatékkal élő gyerekeket. Itt az alapvető dolgokat tanítjuk meg nekik. Például, hogy miért fontos a féreghajtás vagy mit tegyen a gyermek, amikor kutyatámadás éri vagy kóborkutyával találkozik. Az oltásokról beszélgetünk, a vérzésekről, arra az esetre, ha esetleg bekövetkezik a baj. A mentő telefonszámát a gyerekeknek fejből kell tudniuk. Nagyon sok vendégünk van a mentősöktől, a rendőrségtől és a tűzoltóságtól is, illetve jótékonysági bált is rendezünk novemberben – hangsúlyozta.

 
Szurkolók az állatkínzás ellen

 

 

Budapestről, Székesfehérvárról, Komáromból és Békéscsabáról is érkeztek szurkolók Mezőberénybe, akik az állatok megmentéséért harcolnak, hovatartozás nélkül. A legnagyobb riválisok is összefognak egy nemes cél érdekében, ilyenkor nem számít, hogy valaki a Ferencvárosért szorít, vagy éppen Videoton-szurkoló. Legfőbb céljuk az állatok megmentése mellett az, hogy azok biztos és biztonságos jövőjéről is gondoskodjanak. További célkitűzéseik: az állatvédelemre vonatkozó jogszabályok széles társadalmi körben történő megismertetése, nem jogi nyelven történő magyarázata, valamint a jelenlegi állatvédelmi törvény szigorúbb elbírálására való felhívás.

A csoport felajánlással is érkezett, hiszen több pokrócot és kutyaeledelt hoztak a Nándy Állatotthonba. Az alapító elmondta, hogy a járványhelyzet miatt több otthon és menhely is eledel, valamint textil hiányban szenved, ezért ebben is igyekeznek segíteni. Kapin Richárd hangsúlyozta: egy sajnálatos eset miatt kellett Mezőberénybe érkezniük, hiszen egy illető védett állatot bántalmazott.

– Néhányan a csoportból úgy döntöttünk, hogy lejövünk és megkérdezzük tőle, hogy ezt miért és hogyan tette. Kíváncsiak vagyunk, hogy a srácok képébe nevet-e, mint a videón. Szerencsére nagyon sokan követnek bennünket, ezért megtudtuk a címét. Átmegyünk hozzá és megkérdezzük miért tette és miért osztotta meg az egyik közösségi oldalon. Az lenne a legjobb, ha nem lenne ránk szükség, mert az azt jelentené, hogy egyetlen állatot sem bántanak – fogalmazott. Hozzátette: ha mindenki ráérne, akkor a nap 24 órájában járhatnák az országot, de így is hetente egyszer, kétszer el kell utazniuk valahová.


Csatlakozott a Magyar Szőrmeellenes Liga is

 

A mezei hörcsögöt az emberek 20-30 éve millió számra vadászták, amelyet még az állam is támogatott, de a faj mára már védett – kezdte a Magyar Szőrmeellenes Liga egyik alapítója. Nagy Ervin hangsúlyozta: erre épült egy prémipari szegmens és gyakorlatilag kiirtásig vadászták őket. Hangsúlyozta: a videóban látható nem egyedi eset, hiszen Magyarországon szinte mindenhol kártevőként tekintenek erre a kisállatra. Ugyanakkor fontos faj, mert a tápláléklánc részét képezi, hiszen a magyarországi sasfajok egyik fő eledele, amelyek szintén veszélyeztettek, mivel csökken az egyedszámuk.

– Ezzel a kisállattal indult a magyar szőrmeipar. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez az ipar bármennyire is nagy múlttal rendelkezik, ugyanolyan környezetszennyező, mint bármelyik műanyaggal foglalkozó cég, illetve arra, hogy ugyanolyan kegyetlenséggel bánnak az állatokkal, mint egy vágóhídon. A mostani törvényi megfogalmazások szerint a szőrmeipar gyakorlatilag állatkínzással foglalkozik. Ráadásul kiderült, hogy a szőrme miatt tenyésztett állatok vírushordozók is lehetnek – zárta az alapító tag.

 

„Megjött a Pizza”

 

 

Mondta egy csoporttag hasonlatként arra a szituációra, amikor ennyi ember megáll egyszerre a tettes háza előtt, hogy figyelmeztesse a bűncselekményre. Miután átadták az adományokat és körbenéztek az állatotthonban, a szurkolók elindultak a hörcsögöt rúgdosó férfihez. A mezőberényi cím végül nem hozzá, hanem a videót készítő egyénhez vezetett. Az illető elmondta a koordinátákat és a csapattal tartott Kamutra, ugyanis kiderült, hogy a tettes egy másik közeli településen él. A szurkolók itt már félsikerrel jártak, hiszen a férfit nem találták otthon, de az élettársától megtudták a telefonszámát. Kapin Richárd elérte a férfit, aki először azt állította, hogy Szolnokon van, majd többszöri hívásra azt, hogy mégsem. 

A szurkolók végül a bántalmazóhoz nem, de a munkáltatójához eljutottak Tiszaföldvárra. A mezei hörcsög ugyan védett állat, de a túlszaporodásuk megakadályozása miatti “hörcsögözés” legális, ugyanakkor a befogásuk módja és az írtásuk ideje szabályozva van. A munkáltató maximálisan egyetértett azzal, hogy a befogásuk sem mérgezéssel, sem rugdosással nem lehetséges. A tettesnek és a tettestársaknak a munkáltató felmondott. A szurkolók a videó alapján feljelentést tettek bűncselekmény elkövetése miatt.

 

Galéria

További programok »

FEL