Átvilágították a foci utánpótlást

2016. július 16. 13:26 | behir.hu

A belga Double Pass tanácsadó cég elkészítette jelentését a magyar labdarúgó-akadémiákról, amely alapján a békéscsabai klubot a 10. helyen rangsorolták. A vizsgálat a hazai utánpótlásnevelő-egyesületek erősségeit, illetve gyengeségeit helyezte előtérbe.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége 2013-ban hároméves szerződést kötött a Double Pass belga tanácsadó céggel a hazai utánpótlás-nevelési műhelyek átvilágítása és fejlesztésére. A vizsgálatban tizenöt hazai sportegyesület, illetve alapítvány vett részt.

– Egyrészt tettek általános megállapításokat, amelyek a magyar utánpótlás-képzésre vonatkoznak, másrészt tettek olyan megállapításokat is, amelyek speciálisan egy-egy akadémiára vonatkoznak, hogy melyek azok a területek, amelyeket fejleszteni kell, melyek azok, amelyek jó szinten vannak és melyek azok a területek, ahol kiegészítésre van szükség. Azt az akadémiai jelentésekből, illetve a tanulmányból láthatjuk és levonhatjuk következtetésként, hogy szükség van a külföldi szakemberek hozzáértésére, szakértelmére – mondta  Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője.

A vizsgálat az akadémiák hiányosságaira is rámutattak, ennek megfelelően a békéscsabai egyesületnél is azon dolgoznak majd, hogy az egyéni képzés területén, és csapatszinten is fejlődjenek.

– Több játékos edzésgyakorlatot kell beiktatni, illetve mérkőzésszituációkat kell imitálni, generálni az edzéseken és ezeken keresztül kell oktatni a játékosainkat, a labdarúgóinkat, ez nagyon fontos dolog. Hasonlóan meghatározó, hogy az egyéni képzésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ezt már mi is megfogalmaztuk magunknak – mondta Jakab Péter, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia vezetőedzője.

A jelentés alapján az első helyen a debreceni, a másodikon a szombathelyi Illés Akadémia, a harmadikon pedig a fővárosi Magyar Futball Akadémia szerepel.

 

 

FEL