Atlétika: Tizenöt világsztár az idei Gyulai Memorialon

2018. május 16. 14:22 | behir

Tizenöt világsztár, köztük dr. Baji Balázs és Márton Anita részvételét jelentették be a július elején sorra kerülő 8. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői. A székesfehérvári esemény keddi sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató elmondta: a verseny első napján, július 1-én két számban rendeznek döntőt, míg másnap, hétfőn 18 versenyszámban hirdetnek győztest. Hozzátette: a verseny két kiemelt számát a jelenleg legeredményesebb két magyar atléta köré szervezték.

A férfi 110 méter gáton a tavalyi, londoni VB dobogósai állnak rajthoz, az akkor bronzérmes dr. Baji Balázsnak ismét meg kell mérkőznie a győztes, egyben olimpiai címvédő, jamaicai Omar McLeoddal, aki két sikertelen próbálkozás után tavaly először tudott nyerni a Gyulai-emlékversenyen - írja az MTI. A trió harmadik tagja a tavalyi vb ezüstérmese, a 2015-ben világbajnok, EB-címvédő orosz Sergej Subenkov, aki karrierje során szintén nyert már Magyarországon.

 

Márton Anita a 2017-es versenyen (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

 

Női súlylökésben a magyar atlétika első világbajnoka, a birminghami fedettpályás vb-n aranyérmes Márton Anita Európa-bajnoki szintű mezőnyben lép dobókörbe. A békéscsabai versenyző legnagyobb ellenfele az EB-címvédő német Christina Schwanitz lesz, aki tizenöt hónappal a szülés után kezdett el versenyezni, és idén már övé a legjobb európai eredmény.

Az olimpiai és világbajnokkal zsúfolt székesfehérvári mezőnyben ott lesz még az amerikai távolugró Tianna Bartoletta, a lengyel kalapácsvető Anita Wlodarczyk, a bahamai sprinter Shaunae Miller-Uibo, a katari magasugró Mutaz Essza Barsim, a cseh gátfutó Zuzana Hejnová, valamint a világ legkeresettebb atlétanője, az etiópiai futó Genzebe Dibaba.

 

Tianna Bartoletta idén is duplázásra készül (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

 

- A szerződések nagyobb részét már megkötöttük ugyan, de még tárgyalásban vagyok menedzserekkel - hangsúlyozta Spiriev Attila. Hozzátette: olyan riválisokról gondoskodnak, hogy a sztárok kitűnő mezőnyben versenyezhessenek.

Gyulai Márton versenyigazgató kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy az édesapja emlékét ápoló viadal ne csak a profikról szóljon.

- Az amatőr versenyszámokra korábban soha nem érkezett annyi nevezés, mint idén - mondta a versenyigazgató. Közölte: a júliusi nemzetközi esemény egyben a magyar Szuperliga versenysorozat része, beleértve az utánpótlás korosztályokat is.

 

A 8. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj versenyszámai:

 

Férfiak: 100 m, 400 m, 800 m, 1000 m (új szám), 110 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés

Nők: 100 m, 400 m, 1 mérföld, 100 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

 

További programok »

FEL