Apor munkásságát, Mosonyi örökségét és a Százévest is felvették az értéktárba

2018. december 6. 11:49 | behir

Három újabb értéket vett fel december 5-i ülésén a Gyulai Települési Értéktári Bizottság. Ezek közül Boldog Apor Vilmos életművét a megyei értéktárba is fel szeretnék terjeszteni, a Százéves cukrászdát, valamint dr. Mosonyi Emil örökségét és a Tájvízházat pedig az országosba is javasolnák - számolt be a gyulaihirlap.hu.

Kónya Istvántól, Gyula város alpolgármestere elmondta, hogy a települési értéktári bizottság ülésén három új értéket vettek fel a Gyulai Települési Értéktárba. Az első a száz évvel ezelőtt gyulai plébánossá kinevezett Boldog Apor Vilmos, a későbbi vértanú püspök munkássága. A második dr. Mosonyi Emil professzor életműve, valamint a Tájvízház. A harmadik érték pedig a Százéves, korábbi nevén a Reinhardt cukrászda.

Báró Apor Vilmosról azt kell tudni, hogy plébánosként meghatározó szerepe volt Gyulán, nem csak a lelki élet szervezésében, hanem a szegények gyámolításában is. Ő volt ugyanis a szegények lelkipásztora, nagyon sokan így is nevezték, mutatott rá Kónya István. Amikor 1841-ben győri püspökké nevezték ki, ragaszkodott ahhoz, hogy a felszentelési ceremóniája Gyulán történjen meg. Három évvel később, 1944-ben viszont a szovjet katonák, akik nőket akartak megerőszakolni, a győri székesegyház pincesorában agyonlőtték, mert ellenállt nekik. A magyar katolikus egyház egész évben az ő emléke előtt tisztelgett.

Dr. Mosonyi Emil professzor neve sem merült fel véletlenül: ő volt ugyanis az, aki megtervezte a békésszentandrási duzzasztóművet, majd felügyelte a statikai kivitelezését. Ez azért fontos a megye életében, mert ez által öntözhetővé tette a Hármas-Körös érintett szakaszait: a továbbiakban így lehetőség nyílt arra, hogy kiépítsenek egy csatornahálózatot.

A vízépítő mérnök gyulai vonatkozása az, hogy még életében a városnak, egészen pontosan a vízügyi igazgatóságnak adományozta dolgozószobája jelentős részét, az iratait, a könyveit, a publikációit, azzal a kéréssel, hogy alakítsanak ki a tiszteletére egy emlékszobát. Ez a Tájvízházban valósult meg, a kettő így alkot egyetlen értéket.

A Százéves jelentősége sokak számára ismerős: az Erkel téri vendéglátóhely Magyarország második legrégebbi cukrászdája, hisz 1840-ben nyitották meg. Korábban a Reinhardt nevet viselte, de a kommunizmus legvészesebb időszakában bizonyos okok miatt nevet kellett változtatnia, mutatott rá az alpolgármester. Maga az épület, amelyben működik, szintén különleges, ugyanis közvetlenül az 1801. évi nagy gyulai tűzvész után épült fel. Kiválóságát az is megadja, hogy a Dél-Alföld egyetlen emeletes városi polgári háza ebből a korszakból.

A három új értékkel együtt a Gyulai Települési Értéktárba bekerült városi értékek száma huszonkettőre nőtt. A bizottság azt szeretné, ha Báró Apor Vilmost felvennék a megyei értéktárba is, a másik kettőt pedig az országosba. Érdemes megjegyezni, arra, hogy az utóbbiba helye legyen, több mint háromszáz hazai érték várakozik, köztük a gyulai vár és a szintén gyulai kutyás agility.

Forrás: gyulaihirlap.hu

 

Gyula

Cipősdobozokat gyűjt az Almássy-kastély

A gyulai Almásy-kastély a koronavírus-járvány miatt nem fogadhat látogatókat jelenleg, viszont cipősdoboz gyűjtő pont az idei évben is. A Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezéséhez csatlakozva november 30 és december 18. között várja az egykori főúri épület a rászoruló gyermekeknek szánt ajándékokat. A csomagokat előzetesen egyeztetett időpontban lehet leadni, munkanapokon.
2020. november 23. 17:12
FEL