Anya és lánya herbált árultak

2016. szeptember 2. 07:25 | Fekete Kata

A Békéscsabai Járási Ügyészség kereskedéssel elkövetett, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a két büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben, akik békéscsabai lakásukon új pszichoaktív anyagnak minősülő „herbált” árultak.

A vádirati tényállás szerint a 45 éves anya , aki az elsőrendű vádlott, és 23 éves lánya, a másodrendű vádlott ruhaneműk piaci értékesítésével foglalkoztak, ebből származó jövedelmüket egészítették ki  2015. decembere óta a „herbál” árusításából származó pénzzel. Az anya havonta egyszer vásárolt legalább 15-20 000 forint értékben új pszichoaktív hatóanyagot tartalmazó zöld színű növényi törmeléket, amelyet a Békéscsabán, a Berzsenyi utcai lakásukon kisebb adagokra osztottak és azt az őket lakásukon felkereső fogyasztóknak értékesítették. Egy átlagos hétköznapon legalább öten fordultak meg náluk és vettek tőlük „herbált”. Elsősorban 16-17 éves fiatalok is vásároltak tőlük ilyen szert, rendszerint az iskolakezdés előtt tértek be hozzájuk. A vádlottak 2016. márciusában buktak le - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

Az anya egy-hét évet kaphat

A Békéscsabai Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő anyát társtettesként, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével és tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek csekély mennyiségű új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret – a halmazati büntetésre figyelemmel – 1 évtől 7 és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A 23 éves vádlottnak társtettesként, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt kell felelnie.

A bűnügyi költség 1,2 millió

A járási ügyészség az első rendű vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg a másod rendű vádlottal szemben az ügyészség elegendőnek tartja felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását. A vádirat értelmében a nyomozás során felmerült több, mint 1,2 millió forintos bűnügyi költséget is a vádlottaknak kell állnia. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

FEL