Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére - írja az agrarszektor.hu.
A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket vizsgálta, valamint a rukkolát és a koriandert. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére koncentrált, amelyik ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy a trágyával nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés miatt alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény: minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikumféleség is hatástalannak bizonyult. A rezisztencia forrása nem a kromoszómáikban, hanem a plazmidokban volt. A plazmidok általában gyűrű alakú, kettős szálú DNS-molekulák, amelyek a kromoszómáktól függetlenül replikálódnak, de képesek beépülni is a sejt saját örökítőanyagába. A plazmidokat a nem rokon fajok közti génáramlás egyik eszközének tartják.
Mivel a salátákat nyersen fogyasztjuk, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerünkig, ahol képesek az ott jelen lévő, betegségre hajlamosító baktériumokba beépülni. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli, viszont azok, amelyekben megvan az ellenálló-képesség, hirtelen előnybe kerülnek, és megnyílik előttük a tér a szaporodáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumokkal dacoló kórokozók számát az emberi bélrendszerben. A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre alaposan mossuk át, mielőtt a tálra kerülnek.
Forrás: agrarszektor.hu