Antibakteriális szerek – kezelésre és megelőzésre is jók lehetnek

2020. december 29. 15:29 | Vári Bianka

Korábban rengeteget olvashattunk arról, hogy sok betegség esetén nem ajánlatos, sőt, kifejezetten káros lehet az antibiotikumok fogyasztása. Dr. Melczer Mária gyógyszerész elmondta, hogy van különbség az antibiotikum és az antibakteriális szerek között, valamint arról is beszélt, milyen fertőtlenítő készítményeket ajánl a betegségek elkerülése érdekében.

Antibiotikumot általában orvos írhat fel, míg sok antibakteriális készítmény vény nélkül is kapható. A népszerű torokfertőtlenítő tabletták nem antibiotikum tartalmúak, hanem másfajta baktériumölők – mondta dr. Melczer Mária. A gyógyszerész kiemelte, hogy meg lehet különböztetni olyan baktérium, vagy vírusölő fertőtlenítő készítményeket, amelyek akár a háztartásban, vagy bárhol máshol szolgálhatnak fertőtlenítésre. Ezek viszont az esetek 99 százalékában nem antibiotikum tartalmúak, ezért bátrabban alkalmazhatóak.

A szopogatós tabletták vagy fülcseppek, amelyek a gyógyszertárban kaphatóak, nem antibiotikum tartalmúak, hanem fertőtlenítő hatásúak. Ezek feltétlenül előnyösek abban az esetben, hogyha valakinek felső légúti problémái vannak. Érdemes ilyenkor fertőtleníteni a torkot, hogy oda olyan ágens, baktérium vagy vírus ne tudjon bejutni, ami aztán bajt okozhat. Ugyanakkor ezeket a készítményeket csak alkalomszerűen lehet használni, tehát nem a betegség megelőzésére, hanem a kezelésre alkalmasak.

A koronavírus-járvány kapcsán sokan állandó alkalmazásra, megelőzésre keresnek termékeket. A gyógyszerész szerint ma már erre is van lehetőség. Vigyázni kell az embernek, hogy mit nyel le, illetve szív be az orrán keresztül, ezért fontos lehet, hogy fertőtlenítsen. Egyes készítmények 2-4 órán át akadályozzák a vírusok, baktériumok bejutását a szervezetbe. Ezek arra valók, hogy ha az ember nagyobb társaságba megy, több ember közé kénytelen menni, például egy bolti bevásárlásnál, akkor ezeket alkalmazva és maszkot használva, csökkentheti a kórokozók nagymértékű bejutását.

Melczer Mária véleménye szerint még több hangsúlyt kellene fektetni a higiénés szabályok betartására, mert ezekkel nagyban megelőzhető a vírus terjedése. Akár a gumikesztyű használatához is vissza lehetne térni. Tavasszal még csak alkoholos kézfertőtlenítőket árultak, amire sokan panaszkodtak, hogy tönkreteszi a bőrüket. Most vannak már olyan krém alapú fertőtlenítők, amelyek úgy védik a kezet, mint egy kesztyű – ez is szintén néhány óra hosszat képes vigyázni az ember bőrére. Tehát utazásnál, vásárlásnál célszerű ezeket alkalmazni.

További programok »

FEL