Anno 1923 - Békés vármegye és a világ 1923. szeptember első felében

2023. szeptember 10. 14:17 | Ugrai Gábor

Volt öröm és bánat is az oktatásban a vármegyében és egy táska is eltűnt Csabán. Megemlékeztek Sisire és megszámolták a magyarokat. Hatalmas fejlődés történt a moziban 100 évvel ezelőtt.

Vármegyei hír – Öröm Eleken

 

Csabai hír – Eltűnt, keresik

 

Országos hír – A Habsburg család tagja, de szeretjük

 

Vármegyei hír – Oktatási tragédia Csorváson

 

Nemzetközi hír – Ennyien vagyunk

 

Helyi hír – Jó üzlet?

 

Nemzetközi hír – Gyere a moziba be!

„A kedden és szerdán délután és este u Király Mozgóban vászonra kerülő Intolerance (Türelmetlenség) címü grandiózus amerikai filmen nem kevesebb, mint 115.000 ember mozog a vásznon. Ez a hatalmas film nagyszerűen egyesíti a a komoly történeti események és a modern társadalmi tragédiák hatásait, az emberi élet egy szomorú tapasztalatát illusztrálva, hogy t. i. miként hiúsitja meg az emberi türelmetlenség a szeretetnek minden nemes törekvését.

Az Intolerance a szeretet legnagyobb propaganda filmje — mondta Hirding, az Egyesült Államok elnöke és agy látszik, a magyar filmcenzura is ezt tartotta szem előtt, amikor a filmet 16 éven aluliak részére is engedélyezte. A kép megtekintése után nem egy cselekmény marad meg emlékünkben, hanem egy borzasztó küzdelemre emlékezünk, melyben a türelmetlenség vívja halálos csatáját a szeretettel, hogy elrettentsen magától minden gondolkodót. A harcban Griffith a reálizmus hive. Olyan jelenetek vannak a filmben, melyek lehetetlenségéről minden szakember meg van győződve, mégsem tudja senki magyarázatát adni a felvételnek. A harc hevében látunk embereket, kiknek testén lándzsa, nyit hatol át, látunk egy bajnokot, ki egymásután két ellenséges főt vág le tőből, úgy bogy a nézőkön az elszőrnyedés moraja fut végig. Látunk 40 méter magas ostromtornyot feldönteni, melyről az emberek Ívben zuhannak le, látnak embereket a várfalról létráétól alábukni 50—60 méter magasból, agy, hogy az ember a zuhanás egész ideje alatt látható. E jelenetekkel azonban nem itt-ott van megtűzdelve a harc; ilyen az elejétől végig. Minden képzeletet felülmúl az a hatalmas apparátus, mellyel ez a film készült, A film kerek két esztendeig készült; 115.000 ember statisztál benne 700 lóval. 38 operatőr 40.000 méter felvételt készített, melyből 32 000 méter került a képbe. A film előállítása 5 millió dollárba (20 milliárd magyar korona) került. Az építkezéseken 6000 munkás dolgozott 30 építész vezetése alatt. A babiloni nagy harc felvételekor 10 orvos volt kinn a sebesültek azonnali segélyben részesítése céljából. Haláleset nem fordult elő, ellenben koponyatörést hárman szenvedtek, kéz- vagy lábtörést és ficamodást pedig tizenegyen, kisebb sebesülésekkel negyvenen jelentkeztek a kötöző- helyeken. A filmből eddig több mint 250 kópia készült. A filmet a világ 15.000 mozija közül eddig 11.000-ben hozták színre, ahol 24 millió ember tekintette meg, beléptijegyekért többet fizetve le, mint hazánk összes államadóssága.”

 

Forrás

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1923/?pg=225&layout=s

Kép forrása

https://www.vatera.hu/katalogus/1921-25-koronas-madonna-200-500-1000kor-postatisza-harmaslyukkal-k-ar-3100ft-54-3305717807.html

 

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL