„Amennyiben nem ad még pénzt, leszúrom!” – letartóztatták az elkövetőt

2021. április 21. 10:15 | behir

A Battonyai Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és annak kísérlete miatt kezdeményezte egy dombiratosi férfi letartóztatását, aki két idős nőt támadott meg.

A 34 éves büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő férfi április 13-án a délutáni órákban Dombiratoson bement egy 78 éves idős nő házába, nyugtatót és ismerőse pénzének, 80 ezer forintnak az átadását követelte tőle.

A sértett 3 szem gyógyszert átadott a terheltnek, míg a készpénz átadását megtagadta, ezért a férfi háromszor az arcán megütötte. A bántalmazás hatására a sértett a szobába menekült, ahová a férfi követte, majd fellökte és megrúgta az idős asszonyt, illetve arcát ököllel ismételten megütötte.

A bántalmazás hatására az idős sértett átadott 21 ezer forint készpénzt, majd bankkártyáját és annak PIN kódját. A férfi ezután kezébe vett egy kést, azzal a sértett felé szúró mozdulatokat tett, miközben azzal fenyegette meg, hogy amennyiben nem ad még pénzt, leszúrja.

Az idős asszony kimenekült a lakásból, rázárta támadójára a lakás ajtaját és átment a 75 éves szomszédasszonyához, hogy segítséget hívjon. A férfi kijutott a lakásból, és ő is átment a szomszédba. Ott a sértett kezéből kivette és összetörte szomszédja telefonját, majd magához vett egy kést, és azzal – miközben tőle pénzt követelt – arcán és bal lábán megvágta a szomszéd idős nőt is, aki a késelés következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett. A férfit a helyszínen elfogták.

A letartóztatás kezdeményezésére azért került sor, mert a büntetés várható mértékére figyelemmel fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye. Attól is alappal lehetett tartani, hogy szabadlábra kerülése esetén a férfi a tanúkat jogellenesen befolyásolná, megfélemlítené, és ezáltal a bizonyítás eredményét veszélyeztetné. Tekintettel a férfi előéletére és arra, hogy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szükségletei kielégítése érdekében szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el, emiatt fennállt a bűnismétlés veszélye is. 

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértett és a terhelt letartóztatását 1 hónapra elrendelte.

FEL