AM: A gazdaságfejlesztés az agrárpolitika alapvető prioritása

2022. szeptember 9. 09:52 | behir.hu

Magyarország Közös agrárpolitika stratégiai terve kézzelfogható megoldásokat kínál az agrárium előtt álló kihívásokra - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett konferencián, csütörtökön.

Feldman Zsolt arra emlékeztetett, hogy az agrárium megújítása érdekében meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium program négy pilléren nyugszik, ezek a gazdaságfejlesztés, az élelmiszer-ellátás, a zöld környezeti intézkedések és a vidékfejlesztéssel összefüggő célok, a magyar stratégiai terv ezek megvalósítását szolgálja. Hozzátette, a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé.

A 2023-2027-es időszakban a KAP I. pillére keretében több mint 2500 milliárd forint, a vidékfejlesztési támogatások tekintetében 2850 milliárd forint jut agrárpolitikai célokra. A forrásoknak köszönhetően a vidékfejlesztési támogatásokon belül a gazdaságfejlesztési célokra négy és félszer több, a zöld célokra kétszer annyi, míg a vidékfejlesztési intézkedésekre másfélszer nagyobb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre. Az új lehetőségekre fel kell készülni, tervezni ezek ismeretében érdemes, így lehet hosszú távon is eredményesen gazdálkodni - hangsúlyozta Feldman Zsolt a közlemény szerint.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Közös agrárpolitika támogatási lehetőségei egy komplex rendszert képeznek, és jelentős újításokat biztosítanak a termelők számára. Az agrártámogatások között megjelenik a kis- és közepes gazdaságoknak járó újraosztó támogatás, az eddigi zöldítési feltételrendszer a termőföldek után fizetett alaptámogatásba olvad és elindul az új agrár-ökológiai program is. Feldman Zsolt példaként említette a vízmegtartással és a fenntartható talajgazdálkodással kapcsolatos bővülő lehetőségeket is. Emellett a stratégiai terv a digitalizációban és generációváltás ösztönzésében is előrelépési lehetőségeket tartalmaz.

Kifejtette, a hosszú távon is fenntartható és eredményes gazdálkodáshoz folyamatosan frissülő tudással kell rendelkeznie az agrárium szereplőinek. Az alkalmazkodáshoz szükséges jó gyakorlatokat pedig elérhetővé kell tenni, meg kell mutatni a gazdálkodók széles rétege számára. Az államtitkár elmondta, a korábbi több évtizedes termelési gyakorlatokat újra kell gondolni és meg kell újítani, mert csak így lehetnek eredmények a mostani kihívásokkal teli időszakban - olvasható a közleményben.

MTI

További programok »

FEL