Államtitkár: Egy hónap múlva zárulnak a felsőoktatási felvételi jelentkezések

2024. január 15. 11:00 | behir.hu

Az oldal sok információt tartalmaz, újdonság, hogy össze lehet hasonlítani az egyetemek, szakok elvárásait, és van egy pontszámító kalkulátor is – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Kossuth Rádióban.

Varga-Bajusz Veronika felidézte: az intézményeknek 2023-ban már lehetőségük volt arra, hogy maguk döntsenek a minimumpontokról, és arról, melyik képzésükhöz kérnek emelt szintű, és melyikhez középszintű érettségit.

– Az 500 pontos rendszer megmarad, azon belül azonban idén száz intézményi pontot vezetnek be, így az intézmények döntenek arról, mit értékelnek plusz ponttal - közölte a helyettes államtitkár. Kifejtette: a legtöbb egyetem figyelembe veszi a tanulmányi versenyeket, sporteredményeket, az önkéntes munkát, valamint a térségi szempontokat, továbbá bizonyos munkatapasztalatot, előképzettséget is, hogy a velük kapcsolatban álló gazdasági szereplőkhöz minél jobban illeszkedő diplomásokat tudjanak majd a munkaerőpiacnak adni.

– Rugalmassági újítás továbbá, hogy maguk az intézmények határozzák meg, a tanulmányi pontok számításánál az ötödik tanulmányi tárgynak melyiket fogadják el – fűzte hozzá Varga-Bajusz Veronika.

Az érettségi pontok számítása is változott; korábban 45 százaléktól fölfelé az emelt szintű érettségi ötven pontot ért, ezentúl viszont kiegyensúlyozottabb tudásfelmérést tesz lehetővé, hogy az emelt szintű érettséginél minden egy százalék egy pontot ér, a középszintűnél ennek a kétharmadát. Fontos, hogy a diákok jól fontolják meg, közép- vagy emelt szintű érettségit tesznek-e.

– Egy hónap van még a február 15-én záruló jelentkezésre, amit továbbra is a felvi.hu-n keresztül lehet megtenni; az oldal sok információt tartalmaz, újdonság, hogy össze lehet hasonlítani az egyetemek, szakok elvárásait, és van egy pontszámító kalkulátor is – részletezte Varga-Bajusz Veronika. Kitért arra, hogy tavaly kiemelkedően nagy érdeklődés volt, több mint harminc százalékkal többen kerültek be a felsőoktatásba, és abban bíznak, hogy idén is magas lesz a felvételizők száma.

Mint mondta, szeretnék, ha a nem most érettségizők közül is egyre többen jelentkeznének, akár munka vagy család mellett is "nekiveselkednének" a tanulásnak, hiszen a diploma előnye egyértelműen látszik a munkaerőpiacon, illetve a bérszorzóban.

A felvételi eljárás elektronikus, így Ügyfélkapura mindenképp szükség van, és a jelentkezés után folyamatosan figyelni kell az újabb határidőkre, hiszen lesz lehetőség sorrendmódosításra, hiánypótlásra. A ponthatárhúzás várhatóan július 24-én lesz.

Forrás: MTI

További programok »

FEL