Állami földértékesítés: Jó lehetőség a Békés megyei gazdáknak is

2020. szeptember 24. 12:16 | Csiffáry Zsuzsanna

Közel tízezer hektár állami földet hirdetett meg eladásra az Agrárminisztérium hétfőn a földértékesítési program harmadik ütemében. A kezdeményezés célja az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, október 21-ig.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége hívta fel a figyelmet online felületén a figyelmet, hogy közel tízezer hektár állami földet hirdettek meg eladásra szeptember 21-én. 

Vincze Dávid Edgar mindennel foglalkozik, ami a természettel kapcsolatos, legyen szó horgászatról, vadászatról vagy természetjárásról. Jelenleg növényorvosi mesterszakon végzi tanulmányait. Az állami földértékesítést is jó lehetőségnek tartja.

– Mindenképpen fontos ez a gazdálkodók számára, például az üzemünket a megfelelő méretűre tudjuk növelni. A  szomszédságban lévő területeket, amelyeket már régebb óta művelünk, hozzá tudjuk csatolni a saját gazdaságunkhoz –  nyilatkozta Vincze Dávid Edgar. 

 

 

A programban lehetőség nyílik a vételi ajánlat visszavonására vagy módosított beadására is. Minden ingatlannál lesz egy későbbi értékbecslés is, így egy ennél alacsonyabb ajánlat esetén meg kell fizetni az értékbecslésben foglalt árat.

Zsilák Urbán András családi vállalkozó elmondta, hogy az apró földeket nem tudják helyesen használni az emberek. Ezzel a lehetőséggel viszont egyben tud nagyobb területet művelni a gazda. 

 

 

A programban több mint 6300 ingatlanra lehet ajánlatot tenni. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, hogy a pályázáshoz többek között ügyfélkapus regisztráció is szükséges. 

– Az egy hektárt meghaladó területeknél a földműves jogállás megszerzése elengedhetetlen – tette hozzá a megyei elnök. 

A vételi ajánlatok beküldésére október 21-ig van lehetőség.

 

További programok »

Gazdaság

FEL