Áll a harangláb a református templomudvarban

2020. július 27. 19:26 | behir

Jól haladnak a városi árvízi megemlékezés-sorozat előkészületei – tudatta Mucsi András képviselő, a program szervezője.

Az elmúlt héten elkészült a református templom udvarában a harangláb, amely a rosszerdei egykori református gyülekezet harangjának ad otthont. A haranglábat Kocsor István békési vállalkozó, ácsmester készítette el. A bádogos munka Herbert János békési mester keze munkáját dicséri. A haranglábat Katona Gyula református esperes avatja július 28-án, kedden 17:30-kor, közreműködik Mike Jenő a baptista gyülekezet presbitere. Emlékezetes, hogy Rosszerdőn nagy baptista gyülekezet volt a múlt század első felében. Az eseményhez a városi megemlékezés is kapcsolódik, amelyen beszédet mond Kálmán Tibor polgármester, a megjelenteket köszönti Kürti Sándor, Tarhos község polgármestere. A rendezvényen részvételét jelezte a megyei önkormányzat, továbbá Bélmegyer és Doboz önkormányzata is. A rendezvényen megemlékeznek a 40 évvel korábbi árvízről is és a szervezők azt kérik, hogy az esetleges érintettek, emlékezők a haranglábnál elhelyezett egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket azokkal, akik mindenüket elvesztették a természeti katasztrófában 1980-ban. Július 28-án, kedden este 18 órától lesz a városi árvízi emlékkönyv bemutatója a református gyülekezeti teremben. A könyv tartalmazza Mucsi András tanulmányát a békési tanyavilágról, Szalkai Imre írását az árvízről és a Jantyik Mátyás Múzeum képanyagát az árvízzel kapcsolatban.

Az emlékprogram további augusztus 2-án, vasárnap lesz, amikor kerékpártúrán vehetnek részt az érdeklődők. A túra a békési nagyhídtól indul 9 órakor. Túraszervezők és -vezetők: Szalkai Imre és Vidó Edit Márta.

A programok keretében reggel 6:35 perckor, a gátszakadás időpontjában a négy érintett település önkormányzata és a járási hivatal megkoszorúzza a gátszakadási emlékművet.

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL