Alacsony a fluoridtartalom a hazai forgalmazású fogkrémekben

2017. július 4. 07:45 | behir.hu

A fogkrémek most zárult ellenőrzéséről Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára számolt be, közölte, a tizenegy termékből kilencnél a fluorid tartalom 5-10 százalékkal alacsonyabb volt a feltüntetettnél.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a nyári idegenforgalmi főszezonban, az idén a fesztiválokat, a kalandparkokat és a vidámparkokat vizsgálja kiemelten a fogyasztóvédelmi hatóság - mondta Keszthelyi Nikoletta, az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Keszthelyi Nikoletta elmondta, eddig 87 kalandparkot ellenőriztek, 31 helyszínen találtak hiányosságokat, és ezek közül négyet ideiglenesen, azonnali hatállyal bezárattak a hiba kijavításáig. Ez a 34 százalékos kifogásolási arány jelentős javulás a tavalyi 54 százalékhoz képest - tette hozzá.

 

Fotó: Pongrátz Anita/NFM

A vizsgált 136 állandó és utazó vidámpark közül - ide értve a légvárakat és a go-kart pályákat is - hiányosságok miatt tizet záratott be a hatóság, illetve megtiltották a hibás berendezések működtetését. A vizsgálatok során a revizorok a megfelelőségi, terhelhetőségi tanúsítványt, az üzemeltetési naplót kérik el, emellett a műszaki felülvizsgálatok megtörténtét és azt is ellenőrzik, hogy a kezelő személyzet kapott-e megfelelő oktatást. A bezárt kaland- és vidámparkok kizárólag a hibás eszközök kijavítását és a hiánytalan, szabályos dokumentációk hatóságnak történő bemutatása esetén nyithatnak ki újra - tette hozzá a helyettes államtitkár.

(MTI; NFM)

További programok »

Itthon

Ismét szólt a hatlövetű a tótkomlósi cowboy találkozón

Nem csak a hagyományos, vadnyugati forgópisztolyok, a Coltok és a Remingtonok, hanem elöltöltős és sörétes puskák, dörrenését hallhatták azok az elöltöltős lövészek, akik tizenhatodik alkalommal érkeztek Tótkomlósra, a Nagy Déli Cowboy Találkozóra.
11:17
FEL