Aki kalózvárost csinált Csabából – Marcsella, a maszkmester

2020. május 22. 10:28 | Such Tamás

Egy szülinapi ajándékkal indult a békéscsabai Sárközi Mária (Marcsella) maszkvarró-projektje, és csak az ötszázdiknál kapcsolta ki a varrógépét. A lakásában beszélgettünk, ahova hamarosan becsengetett Postás Tibi, Supermaratonos Szveta, míg a konyhaablaka alatt munkások dolgoztak.

A négyemeletes házuk körbe van állványozva, ugyanis szigetelik a panelépületet. „Akár a West Side Storyban – mondta még a beszélgetésünk előtt a telefonban –, az állványokon is simán fel tudsz jönni a másodikra.” Elmondása szerint 25 éve varr – persze csak hobbi szinten. (Ebben az írásban mindenkit letegezek.)

Marcsella: Jó két hónapja, egy angoltanár barátnőm szülinapjára készítettem el az első maszkot. Előtte felhívott, hogy hamarosan felugrik hozzám, közben találtam itthon egy London feliratú textiliát, amit gyorsan megvarrtam neki, mire ideért.

 

Marcsella munkái

A sztárok

 

behir.hu: Mennyi idő alatt varrsz meg egyet?

Marcsella: 20-25 perc, ha hagynak, de látod, nem hagynak, mert jönnek a firkászok.

behir.hu: Ráadásul a házat is építik.

Marcsella: Két munkásnak is adtam.

behir.hu: Kik kaptak még?

Marcsella: Személyre szólóan varrok: ismerősöknek, barátoknak; általában meglátom az anyagban az embert. (Közben kopognak; megjött Balkus Tibi, a postás, ő is kapott egy halálfejes maszkot.)

 

Balkus Tibor postás

Kalóz Tibi

 

Tibi: Ha vége a vírusnak, akkor ki kellene állítani őket a múzeumban.

behir.hu: Vagy a Meseházban.

Marcsella: Ó… az a szívem csücske!

Tibi: Hoppá, valaki be akar jönni. (Épp a konyha ablaka mellett dolgoznak az építők.)

Marcsella: Reggel főztem nekik kávét.

Tibi: Ja, ez itt a bárpult?

Marcsella: Megkérdeztem tőlük, hogy „Uraim, kérnek egy kávét?”. Úgy meglepődtek.

 

Sárközi Mária unokája - Vozár Márk

Marcsella onokája, Márk is büszkén visel egy oridzsi berendezést

 

behir.hu: Nyilván, a lakásod lesz a legjobban leszigetelve. (Közben Tibi továbbment.)

Marcsella: Tehát hobbinak indult, és egyre több ismerősöm kért fel, hogy készítsek neki is.

behir.hu: Ilyenkor megszaporodik az ismerősök száma?

Marcsella: Egy kicsit, de nem zavart. Továbbá adományoztam a kórház fül-orr-gégészeti osztályának, a gyulai hajléktalanszálló munkatársainak, és a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítványnak. Illetve a tűzoltónak tűzoltóautóst varrtam; egy menyasszonynak madeira csipkést, zenészeknek gitárost, macskabarátoknak cicásat, de a legmenőbb a halálfejes.

behir.hu: Johnny Depp jót tett a kalózokkal. Abból van a legtöbb.

Marcsella: Mert olyan vagány; különben is, azt üzeni, hogy halál a vírusra! (Közben bekopogott Zétényi Szvetlana is, aki egyes-egyedül futotta végig a 2017-es Szupermaratont.)

 

Sárközi Mária és Zétényi Szvetlana

Marcsella és Szveta

 

***

Amikor Marcsella elkészítette az 500. maszkot, ezeket a sorokat posztolta ki a Facebookra:

„Elkészült az 500. arcmaszkom, Munkácsy városában, Mészáros Zsuzsának! (Grafika: Engyel Olga.) Mindenkinek köszönöm, akik segítséget nyújtottak az arcmaszkok varrásában. Támogattak, hogy tudjak anyagokat, kellékeket vásárolni. Varrtak, vasaltak velem. Dobi Eszterrel, Pirike nénivel, a 82 éves szomszédommal, és Pál Istvánné Ágival igazi csapatmunkát végeztünk. Köszönöm Vozár Mihály unokámnak a Maszk készül című videót, mely hamarosan látható lesz. És remélem hamarosan találkozunk maszkban, vagy maszk nélkül. Hordjátok, ameddig ajánlott! Vigyázzatok magatokra és egymásra, Marcsella”  

 

Galéria

FEL