Akár ezer évig eltarthat, mire lebomlik – Célkeresztben a műanyag zacskók

2019. március 27. 09:08 | Szabó Rita

Környezetbarát, többször használható tasakokat dobott piacra egy magyarországi élelmiszer üzletlánc a környezetvédelem jegyében, más láncok pedig bejelentették, jelentősen csökkentik műanyagfelhasználásukat. Manapság egyre több vita folyik a műanyagzacskók betiltásáról, bár ezek használata törvényileg még nincs szabályozva. A vásárlók egy része azonban tudatosan odafigyel a műanyagtasakok mellőzésére.

 

 

A megkérdezettek közül a legtöbb vevő még mindig előszeretettel választja bevásárláskor a műanyagzacskókat a zöldségek-gyümölcsök tárolására. Azonban vannak olyanok, akik tudatosan indulnak el a boltba és többször használatos táskát választanak.

Magyarország lakossága évente 300 millió zacskót használ el. Ennek csökkentésére egy újabb élelmiszer üzletlánc jelentette be, hogy alternatív megoldást ajánl vevőinek a környezettudatosság jegyében.  A zöldségek és a gyümölcsök tárolására újra használható tasakokat kínálnak a vásárlóknak.

– A most bevezetett újra használható zöldség-gyümölcs tartó tasak 100százalékban poliészterből készült. Ezt jelenleg húsz magyarországi Spar áruházban kezdtük forgalmazni, többek között Győrben, Tatbányán, illetve Szegeden. Ha a tesztek jól sikerülnek akkor várhatóan egy-két hónapon belül az összes magyarországi Spar és Interspar áruházban kiterjesztjük a terméknek az értékesítését - árulta el Maczelka Márk a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

 

– Az újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaznak. A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgálómérleg-rendszer működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát - tette hozzá Maczelka Márk.

 

 

Nincsenek egyedül

Nem csak az osztrák tulajdonban lévő áruház-lánc figyel a környezettudatosságra, a Lidl Magyarország a napokban közölte, hogy a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával - tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az áruházlánc idén júniustól a vastagabb és színnel nyomtatott fólia helyett egy átlátszó, vékonyabb és festékmentes fóliát használ fel minden ásványvizének egységcsomagolására. A fejlesztések révén kevesebb fóliára van szükség, továbbá a nyomatlan fólia könnyebben újrahasznosítható, használata által pedig elkerülhetők a víz-és légszennyezést okozó festési folyamatok - ismertették.

Hasonló bejelentést tett a múlt héten az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., amely szintén csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását üzleteiben. A vállalat az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette, hogy 2025-re a saját márkás termékeknél 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni, ezen felül szintén 2025-ig az áruházlánc 15 százalékkal csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a 2020-as bázisévhez képest.

 

 

Akár ezer évig is tarthat, mire lebomlik a műanyag zacskó

A szakember szerint a műanyagzacskó rendkívül káros a környezetre. Anyagtípustól függően 100 évtől akár 1000 évig is eltarthat a műanyag lebomlási ideje, továbbá az állatokra gyakorolt hatása is nagyon veszélyes. A környezetvédelmi szakemberek több alternatív megoldást is ajánlanak a zacskók mellőzésére.

– Azt tanácsolom, hogy bevásárláskor vászon szatyrot vigyünk magunkkal, ezek nagyon jók és kis helyen is elférnek.  A nagymamáink  és anyukáink által használt kosarak is egyre népszerűbbek, azokat is érdemes magunkkal vinni. Ma már egyre több boltban rugalmasak az eladók, így azt is szoktam javasolni, hogy saját dobozainkkal induljunk el otthonról, amelyekben majd tároljuk például a felvágottat vagy más élelmiszereket és egyből abba méretjük ki magát a terméket, amit megveszünk. Ezzel papírt, zacskót is sportolunk, továbbá ha hazaértünk, már egyből rakhatjuk is be a terméket automatikusan a hűtőbe – fogalmazott Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vidékfejlesztési szakértője.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ha elkerülhetetlen a műanyagzacskó használata, akkor is érdemes figyelni a környezetvédelemre és szeméttárolóba helyezni azokat.

További programok »

FEL