Akár az "ördöggel is lepaktálna" az Együtt a ménesbirtokért

2016. február 20. 16:22 | Varga Diána

Legalábbis ezt állította Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke csütörtökön Mezőhegyesen. A Mezőhegyesi Ménesbirtok jövőjével kapcsolatos aggályait a párt két választókerületi és országos vezetője fejtette ki. A földárverések elleni, decemberi közös ellenzéki tüntetések után ezúttal a megszűnő Állami Ménes Kft. mintagazdasággá alakításáért felelős kormánybiztos kinevezésére reagáltak.

Januárban nevezte ki Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a szentesi és csongrádi térség országgyűlési képviselőjét a mezőhegyesi mintagazdaság szervezéséért felelős kormánybiztossá. Farkas Sándor azóta több egyeztetésen részt vett, folyamatosan tárgyal az érintettekkel.

– A korábbi elhibázott földpályázat, elhibázott földértékesítés, egyéb korrupciós problémák helyett Farkas Sándor szakszerűen tájékozódott a ménesbirtokról. Látja azt a problémát, amit a magyar kormány eddig nem ismert el soha: itt egyben kell tartani a lehető legnagyobb földterületet, és egységes birtokon kell hibrid kukoricát termeszteni, tejelő marhát tenyészteni, és egyébként azt a többi kiegészítő munkát végezni. Ezt a kormánybiztos tudja, ennek az Együtt örül. Azt látjuk, hogy Simonka György, a térség országgyűlési képviselője hozzá nem értéséhez képest egy szakember vette kézbe az ügyet – értékelt Szigetvári. Az Együtt elnöke hozzátette: rengeteg eldöntendő kérdés van még, amit gyorsan meg kell oldani, mert a településnek iparűzésiadó-bevételre, két-háromszáz embernek pedig munkahelyre van szüksége.

Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke szerint a decemberi, AB Expóhoz meghirdetett tüntetés óta (kapcsolódó írásunkat ide kattintva olvashatják) nem történt semmi érdemi, a földárverésen meghirdetett mezőhegyesi földeket, köztük a ménesbirtok területeinek csak töredéke került kalapács alá. Vannak arról előzetes információk, hogy az eddig el nem adott földeket ismét árverésre tűzik, de mint mondták, bíznak abban, hogy azok nem aprózódnak el, a több-száz embernek munkát adó birtok pedig egyben marad.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: 2017 januárjára egy működő mintagazdaságot kellene létrehozni, de ahhoz előbb vetni kell, hogy aratni is lehessen.

Ezek is érdekelhetik

FEL