"Minden csepp kincs" – Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2022. augusztus 5. 17:24 | Szabó Judit

Az anyatejes táplálás világnapja és szoptatás világhete alkalmából a Békéscsabai Védőnői Szolgálat közös programra invitálta az édesanyákat és gyermekeiket. A péntek délelőtti eseményen a békéscsabai és gyulai kórházak egyesülése óta történt változásokat ismertették, valamint az anyatejes táplálás fontosságát ismertették a résztvevőkkel.

A világnapjot 1992 óta augusztus 1-jén tartják, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára, hiszen a csecsemő születésének első órájától egészen féléves koráig az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára. A Békéscsabai Védőnői Szolgálat ezért – az előző kettőt leszámítva – minden  évben megrendezi a világhéthez kapcsolódó eseméynét a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

Fotó: behir.hu

 

– Ide azokat az édesanyékat hívtuk meg, akik valóban anyatejjel táplálták gyermekeiket. Ez az ő számukra is egy megtiszteltetés, hogy gondoltunk rájuk. Itt újdonságokról lehet beszélgetni, támogatókkal lehet találkozni, egy nagyon kedves kis rendezvény – fejtette ki Szenti Zoltánné, a Békéscsabai Védőnői Szolgálat vezetője.

Az elmúlt években pozitív változások történtek a békéscsabai és gyulai kórházak szülészeti osztályain. Ezzel kapcsolatban egy előadást hallgathattak meg az édesanyák, kismamák. Dr. Zátonyi Adél kitért az aranyaóra fontosságára, valamint arra, hogy egy édesanyának abban az esetben, ha nincs teje, akkor hogyan tudják segíteni az újszülött kapcsolatát az anyával.

 

Fotó: behir.hu

 

– Ilyenkor folyamatos a kenguruzás, a bőr-bőr kontaktus, hiszen vannak olyan babák – koraszülöttek –, akiknek nem csak napokig, hanem akár hóapokig szüksége lehet erre a bőrkontaktusra. Az a tapasztalat, hogy ezekben az esetekben a kisbabák sokkal stabilabbak, jól tartják a hőjüket és sokkal jobban, dinamikusabban fejlődnek – emelte ki a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház csecsemő- és gyermekosztályának részlegvezető főorvosa. 

Az előadások mellett a kismamák és a szülők kérdéseket tehettek fel a szakembereknek és információkat kérhettek tapasztaltabb társaiktól. A kisgyermekkel érkezőknek pedig kialakítottak egy játszó sarkot, így az előadások alatt az édesanyák el tudták foglalni gyermeküket egy kis játékkal. 

 

Galéria

További programok »

FEL