Ahol a legjobb élni Magyarországon

2018. április 30. 17:42 | behir

A tavalyihoz hasonlóan idén is Tata, Eger és Veszprém áll a legjobb, 20 ezer főnél népesebb városok listájának élén. Az Otthon Centrum elemzése az életminőségi szempontból lényeges mutatók alapján rangsorolt.

A fővárosban az I. és az V. kerületben a legjobb lakni, de jó helyezést ért el a VI., VII., IX., valamint a II. és XII. kerület is. A rangsor végén a fővárosi külső kerületek találhatók, ezek – a XV., XIX. és a budai XXII. kerület kivételével – nem olyan erős költözési célpontok, mint a közelben lévő agglomerációs települések.

 

 

Megyeszékhelyek a középmezőnyben

A legélhetőbb vidéki városok listáján az élen álló Egerbe viszonylag sokan költöztek az elmúlt években, Veszprémbe szintén, itt a foglalkoztatás is kedvezően alakult. Az összesített lista első tíz helyezettje közé bekerült Szekszárd is.

A nagyobb régióközpontok, mint Debrecen, Szeged vagy Pécs a középmezőnyben szerepelnek, mert bár megfelelő az intézményi ellátottság, de az ott lakók munkába járása több időt igényel. A megyei jogú városok többsége szintén a középmezőnyben helyezkedik el.

Az agglomerációban Budaörs és Gödöllő értékei a legjobbak, a két város a településre költözők számában emelkedett ki a többi város és kerület közül.

 

 

Ahol olcsóak a lakások

Az Otthon Centrum kitért arra is, hogy vannak olyan kisebb városok, amelyeknek ingatlanárai az életminőségük alapján mért érték alatt maradnak. Dunaújváros, Gyöngyös vagy Tatapéldául a hasonló méretű városokhoz képest kedvezőbb körülményeket biztosít lakóinak, ennek ellenére az itt található lakások olcsóbbak ahhoz képest, amit az életminőség-mutató alapján várni lehetne.

Az elemzés szerint Salgótarján és Kazincbarcika lakáspiaci megítélése sokkal rosszabb, mint a foglalkoztatás, oktatás, egészségügyi ellátás mutatói alapján várható lenne. Ez a jelenség a fővárostól távolodva egyre jelentősebben érvényesül.

 

 

Drágább és nem jobb

Ennek ellentéte figyelhető meg a főváros külső kerületeiben és az agglomeráció településein, ahol az árak jóval magasabbak, mint a hasonló életminőségi mutatókkal jellemezhető vidéki városokban. Ennek oka, hogy az itt élők számára nem csak az adott kerület vagy település intézményei elérhetőek, életminőségüket a szomszédos kerületek, illetve általában a főváros egésze biztosítja – közölte az Otthon Centrum.

 

Forrás: NLCafé/Otthon Centrum

További programok »

FEL