Agrárminiszter: 2027-ig felzárkózik a magyar mezőgazdaság

2024. május 26. 15:02 | behir.hu

A következő három évben mintegy 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdaság fejlesztésére – jelentette ki Nagy István szombaton a hajdú-bihari Bihartordán

A tárcavezető szerint ez az összeg, amelyből 600 milliárd forint európai uniós támogatás, 2300 milliárd forint pedig nemzeti forrás, a háromszorosa az eddigi összegnek, aminek felhasználásával megszületik a 21. századi magyar mezőgazdaság. Hozzátette: nagy hátránya volt eddig a magyar mezőgazdaságnak, hogy elsősorban alapanyagokat állított elő.

A jövőben technológiai korszerűsítéssel, precíziós gazdálkodással, minél több hozzáadott értékkel, minél nagyobb feldolgozottsággal lehet jobb minőségű termékeket előállítani, és a gazdálkodóknak minél nagyobb jövedelmet elérni. Nagy István szerint mindez hozzájárul, hogy aki vidéken él, az minőségi környezetben él, és megtalálja a számításai ott, ahol született.

Az agrárminisztert kitért a pályázatokra is, amelyeknek három lába van:

- az első a legkisebbek támogatása, ahol önrész sem kell, 15 ezer eurót, mintegy hatmillió forintot lehet elnyerni, az egyetlen feltétel, hogy öt évig folytatni kell a támogatást nyert tevékenységet;

- a második a kis családi vállalkozások támogatása, ahol 200 millió forint az elnyerhető felső határ, és 50 százalékos önrész kell hozzá;

- a harmadik az exportképes nagygazdaságok pályázati finanszírozása, ahol ötmilliárd forint a felső határ.
Nagy István hozzátette, hogy 200 milliárd forint összegre írnak ki új pályázatokat, 50 milliárdra a kis családi gazdaságok, 150 milliárdra a nagyvállalkozások pályázhatnak.

Újításként vezetik be, hogy az önrészt csak utoljára kell hozzátenni: a milliárdos projektekhez a 20 százalék, a kisebbekhez az 50 százalék forrást előlegként folyósítják, hogy mielőbb megkezdődhessenek a fejlesztések, és közben gördülékenyebbé váljon az önrészhez szüksége banki hitelek intézése. További újítás, hogy a pályázatokat az év végéig folyamatosan hirdetik meg, s mind a 64 pályázati lehetőséget még az idén közzéteszik.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL