Agrárkamara: Nem a jégkármérséklő rendszer áll az aszály mögött

2022. szeptember 13. 13:47 | behir.hu

A generátorok nagy része üzemelt az elmúlt 30 napban, miközben Békés megyében a csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot – olvasható az Agrárkamara megyei igazgatóságának közleményében.

– Békés megyében augusztus 15-e és szeptember 12-e közt a jégkármérséklő rendszer generátorai 10 napon is be voltak kapcsolva. A megyében lévő 63 darab generátorból csak hat darab – a kezelőket ért fenyegetések miatt, az ő védelmük érdekében – korábban leállított talajgenerátor nem üzemelt. Azaz a generátorok nagyon nagy része üzemelt, és közben az elmúlt 30 napban Békés megyében a csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot.  Akik nem hisznek a szakembereknek, talán annak a ténynek hihetnek, hogy a generátorok működése mellett lehullott jelentős csapadékmennyiség is mutatja, hogy – a tévhitekkel ellentétben – a berendezések nem befolyásolják a csapadék kialakulását és mennyiségét, kizárólag annak halmazállapotára, a kialakuló jégszemek méretére vannak hatással. Nem a rendszer miatt volt szárazság, a rendszer a nagy esőzések idején is üzemelt! Sőt, a megelőző, aszályos egy hónapban csupán hat napon voltak bekapcsolva a generátorok – jelent meg a NAK megyei igazgatóságának közleményében.

Mint írták, a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai abban az esetben üzemelnek, mikor heves zivatarok során jégesők kialakulásának is fennál az esélye. A korábbi aszályt követően az elmúlt két-három hétben Európa időjárása kedvezően változott csapadékképződés szempontjából, így hazánkat is elérték az esőt hozó felhőrendszerek. 

– A csapadékképződésnek az kedvezett, hogy az Európa nagy részén tapasztalt történelmi mértékű aszály kialakulásában jelentős szerepet játszó anticiklonok augusztusra legyengültek, és ciklonokkal megérkeztek a zivatarfelhők, melyek a kontinens belső területeit is el tudták érni. Jelentősebb változás az időjárásban augusztus 19-én kezdődött, ekkortól változékonyabbra és csapadékosabbra, hűvösebbre fordult az idő, a napokig hazánk időjárását befolyásoló front miatt. Tudományosan bizonyított, hogy a jégszemek méretének mérséklésén túl a jégkármérséklő rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni – olvasható a közleményben.

Forrás: NAK Békés Megyei Igazgatóság

További programok »

Gazdaság

Hús, hal, zöldség, sajt – a grillrácson mind ízletesen elkészíthető

Javában tart a grillszezon, a boltokba kerülő grilltermékek jelentős része idén is hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint még mindig a sertéshúsból készült termékeket, grillkolbászokat vásárolják a legtöbben, de nagyon népszerűek a grillsajtok is. Egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a boltok kínálatában. Fűszerezés szempontjából folyamatosan nő a hajlandóság a kísérletezésre.
06:25
FEL