Adóemelés: drágulhat a cigaretta

2016. szeptember 4. 10:56 | Zsíros András

Még drágábban hódolhatnak szenvedélyüknek a dohányosok, szeptember elsejétől ugyanis tovább nőtt a dohánytermékek jövedéki adója. Az erről szóló törvényt júniusban fogadta el a parlament.

A kormányzati ciklus legnagyobb jelentőségű adótörvényének nevezte májusban Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár azt a mintegy 260 paragrafusból álló törvénymódosítást, ami többek között a jövedéki adó mértékével is foglalkozott. Ebben a javaslatcsomagban a dohánytermékeket érintő adóemelések is helyet kaptak.

Ezt a közterhet az Európai Unió előírása miatt kell 29 százalékkal megemelni 2017. december 31-ig. Eddig kapott Magyarország átmeneti mentességet a bevezetés alól. A kormány három lépcsőben teljesíti a kötelezettséget. Most az első lépés történt meg.

A legtöbb esetben egyelőre csak az adó minimumát emelték. A cigaretta adója továbbra is – ezer darabonként – 15 700 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 400 forint a korábbi 28 000 helyett. A szivar és szivarka adója továbbra is a kiskereskedelmi ár 14 százaléka, de az ezer darabonkénti adó a korábbi legalább 4 000 forintról legalább 4 060 forintra nő. A finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány adója a jelenlegi kilogrammonkénti 14 000 forintról 15 100 forintra emelkedik.

Ha a kereskedők a megnövekedett adót tovább hárítják a vevők felé, ez a dohánytermékek drágulását eredményezi. A tapasztalatok szerint ez akár csökkentheti a fogyasztási kedvet is. Az általunk megkérdezett dohánybolti eladó elmondta, a csomagolásokra került elrettentő feliratok és képek kevéssé éreztették eddig hatásukat, véleménye szerint inkább termékek ára elrettentő. A dohánytermékekre 2017-től az alkoholos italokhoz hasonlóan zárjegy kerül, az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek körébe.

FEL