Ádámok és Évák Ünnepe a Jókai Színházban

2015. november 13. 17:25 | Zsíros András

A fiatal generációval szeretné kipróbáltatni és így megszerettetni a színházat az Ádámok és Évák ünnepe, amelyet idén is megtartanak Békéscsabán. A résztvevők feladata, hogy a Jókai Szíház idei évadának darabjai közül egy kiválasztott jelenetet önállóan vigyenek színpadra.

Az első ilyen rendezvényt öt évvel ezelőtt hirdette meg a Szolnoki Színház. Akkor Madách Imre: Az ember tragédiája című művéből kellett a jelentkezőknek egy színt választaniuk. Bár a tematika évről évre más, a program elnevezése mellett a feladat is változatlan maradt.

Murvai Mónika, a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola tanára szerint a program célja az, hogy aki ennek hatására megszereti a színházat, az felnőttkorában is színházba járó ember legyen .

A jelenetek kivitelezését a Jókai Színház művészei mentorként segítik majd. Tege Antal színművész, a program koordinátora elmondta, azzal, hogy a gyerekek együtt dolgoznak a színészekkel, megérthetik, milyen felelősségteljes és komoly munka a színházcsinálás.

Az öt éve tartó kezdeményezéshez a békéscsabai teátrum az elsők között csatlakozott. A korábbi évek tapasztalatai szerint az esemény iránt akkora az érdeklődés, hogy két előadást is megtartanak belőle.

Seregi Zoltán, a színház megbízott igazgatója fontosnak nevezte, hogy lássák, a fiatalok hogyan viszonyulnak a klasszikusokhoz, milyen egyedi szemléletmóddal dolgozzák fel azokat.

Idén tizenhárom középiskolás csoport nevezett be a versenyre. A tavasszal színpadra kerülő előadásokat a közönség mellett szakmai zsűri is értékelni fogja.

Zsíros András

FEL