A Wenckheim család is harcolt

2016. március 12. 11:38 | Fekete Kata

Március 15-e alkalmából ebben az esztendőben Szabadkígyóson tartották az ünnepi megyegyűlést. Balogh József, Szabadkígyós polgármestere kifejtette, 1848-ban új Magyarország született és a márciusi ifjak által gyújtott láng képletesen elért Ókígyósra is. A Wenckheim család hét tagja is részt vett a szabadságharcban. Előbb ellátmánnyal segítették a szabadságharcot, a bukás után pedig a hazatérő katonáknak adtak szállást és munkát. 
Gulyás Gergely, Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke is részt vett az ünnepségen. Kiemelte, 1848 óta hét nemzedéknyi idő telt el, sok célunk hasonló, de olyan gazdasági függetlenség, ami a 19. században létezett, ma már elképzelhetetlen.

-  A világ gyorsan változik, a gazdaság globalizációjával egy-egy pénzügyi művelet vagy egy-egy gazdasági csőd a világ másik felében közvetlenül kihat akár a magyar gazdaságra is. A világgazdasági válság során láttuk ennek közvetlen következményeit. Azt a célt ennek ellenére nem szabad feladni, ami a magyar történelemből adódódó legfontosabb célkitűzés is, hogy az ország a legfontosabb kérdésekben saját magáról szabadon dönthessen - mondta Gulyás Gergely.

A megyegyűlés elnöke szerint ma is példaként állhat előttünk, ahogyan 1848-ban összefogtak az emberek egy közös cél érdekében. Zalai Mihály elismeréseket adott át azoknak, akik sokat tettek a megyéért. Díjat vehetett át Ivanics János, a Linamar Hungary Zrt. nyugdíjba vonult vezetője, Kuti Árpádné Romvári Éva, a Pándy Kálmán kórház stroke osztályának vezető főnővére, Marton Gergely tűzoltó alezredes, Sziszák Katalinnak, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ igazgatója, Telekné Furák Mónika rendőr alezredes és Litauszky Zoltán, a szarvasi mentőállomás vezetője.

További programok »

FEL