A világon elsőként Skóciában lesznek ingyenesek az intim higiénás termékek

2018. augusztus 30. 17:16 | behir

Első körben az iskolák és felsőoktatási intézmények diákjai számára, de határozott cél, hogy végül minden nő részesülhessen benne - olvasható a Joy magazin internetes felületén.  

Önök belegondoltak már abba, hogy mennyi pénzt költenek el a nők életük során tamponra, betétre, intim mosakodógélekre és tisztasági betétekre?  Másfelől pedig abba, hogy mi van azokkal a nőkkel, akiknek nincs is pénzük rájuk? Skóciában (ami ugyebár Magyarországnál egy jóval gazdagabb ország) a nők 45%-a kényszerült már arra, hogy a betétet és tampont újság- vagy wc-papírral, esetleg zoknival, vattával helyettesítse. És akkor még nem merültek fel a sokkal rosszabb helyzetben lévő országok női.

Skócia most nagy lépést tesz a menstruációs szegénység ellen: ingyen tampont és betétet biztosít az iskolák és felsőoktatási intézmények diákjainak. A beruházás 5,2 millió fontba kerül, a célja pedig az, hogy megszabadítsa azokat a lányokat a szégyenérzettől, akik nem vásárolhatják meg az intim higiéniás termékeket, és hogy nyugodtan vészeljék át a menstruációjukat.

Ahhoz képest, hogy a 21. században élünk, a világ sok országában még ma is tabu a menstruáció, és a nőknek szégyenkezniük kell a havi vérzésük miatt. A WaterAid szervezet kutatásai alapján a világban több, mint 1,2 milliárd nőnek konkértan nincs lehetősége egy mellékhelységbe betérni a menstruációja idején, ami pedig rosszabb, hogy számos lány kénytelen ilyenkor hiányozni az iskolából, és ezért nem ritkán ki is rúgják őket onnan.

Reméljük, Skócia sok példáját  más országok is követik, és egyszer eljutunk oda, hogy egy nőnek sem kell szégyenkeznie a menzesze alatt, és a lehető legkényelmesebb körülmények között és eszközök segítségével eshet túl azon a pár napon minden egyes hónapban.

Forrás: Joy.hu 

További programok »

FEL