A világ nagy kalandjait az élet írja

2015. december 11. 14:57 | behir.hu

Megjelent a Munkácsy Mihály Múzeum közleményei sorozatának 6. kötete. „Az I. világháború forgatagában - Egy békéscsabai főhadnagy visszaemlékezései” című könyv egyszerre tekinthető kalandregénynek, kordokumentumnak és humanista iratnak.

Dr. Galli Károly naplófeljegyzéseit Békéscsaba támogatásával a Munkácsy Mihály Múzeum adta ki. Hadnagy Attila, a Galli család jó barátja kereste meg Szarvas Péter polgármestert a főhadnagy kéziratával, aki miután átolvasta, a múzeumhoz fordult, hogy tudományos szempontból is értékelje az írást

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a könyvbemutatón elmondta, hogy mikor kollégáival áttekintették a kéziratot, számtalan érdekes, eddig ismeretlen adatot fedeztek fel benne. És olyan történelmi tényekre, újdonságokra bukkantak, amelyek megvilágítják, hogyan éltek ekkor Békéscsabán a középosztály tagjai, és milyen borzalmakat kellett átélniük katonáinknak az első világháború alatt.

A könyvbemutatón Jókai színház színészei korhű jelmezekben adtak elő részleteket a műből. Ezalatt a könyv eredeti kéziratát is megtekinthették a téma iránt érdeklődők, amelyet dr. Galli Károly leszármazottai hoztak magukkal az eseményre.

A Munkácsy Mihály Múzeum gondozásában megjelent írás mindazok számára izgalmas olvasmány lehet, akik érdeklődnek a történelem iránt, és fordulatos formában szeretnének új, hiteles ismeretekre szert tenni.

Vágvölgyi Nóra

 

FEL