A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Békés megyében

2017. december 9. 08:28 | behir

Hogyan járul hozzá a Vidékfejlesztési Program a vidéki lakosság életéhez, valamint Békés megyében milyen vonatkozásai vannak? - ebben a témában kérdeztük dr. Rákóczi Attilát, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatóját.

A Vidékfejlesztési Program az Európai Uniós agrár-vidékfejlesztés megvalósítását szolgáló operatív program, amely hozzájárul a mezőgazdaság versenyképességéhez, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodáshoz, a kiegyensúlyozott területfejlesztéshez. Integrálja a környezetvédelemmel és éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos korlátokat és lehetőségeket, valamint az előnyök széles körét biztosítja a gazdálkodás, a vidéki területek és a szélesebb társadalom részére, emellett hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Magyarországon a 2014-2020-as időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében 4,174 milliárd euró áll rendelkezésre, melyből 3,431 milliárd eurót finanszíroz az Európai Unió. A beruházásokra fordítható támogatás 80%-a kis és közepes vállalkozások, családi gazdaságok számára került elkülönítésre, míg a fennmaradó 20%-ra pályázhatnak a nagygazdaságok.

A korábbi, 2007-2013-as tervezési időszakhoz képest, fontos új eleme a vidékfejlesztési programnak, hogy a beruházási jellegű pályázatok megvalósításához lehetőség van előleg igénylésére, segítve azokat, akik hitelképesség és kezdőtőke hiányában eddig nem tudtak pályázni.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő felhívások iránt országosan és megyei szinten is nagy az érdeklődés magánszemélyek, szervezetek és költségvetési szervek körében egyaránt. Békés megyei viszonylatban, csak néhány jogcímet kiemelve, különösen nagy számban érkeztek pályázatok kertészeti gépbeszerzésre, mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációjára, fiatal mezőgazdasági termelők támogatására. Az önkormányzatok aktivitásáról árulkodik, hogy a Békés megyei önkormányzatok 75%-a pályázott külterületi helyi közutak fejlesztésére, illetve az egyházak, önkormányzatok és egyesületek részvételével több, mint 80 db kérelem érkezett a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójának támogatására.

Több pályázati felhívást is felfüggesztettek a kötelezettségvállalási keret kimerülésére tekintettel. Ezekben az esetekben, ha a felfüggesztés időpontjáig benyújtott támogatási kérelmekről hozott döntést követően a támogatásra rendelkezésre álló keret nem merül ki, az Irányító Hatóság a felfüggesztést megszüntetheti és új benyújtási határidőt határozhat meg.

Sok pályázati felhívásra azonban még továbbra is lehet kérelmet benyújtani a Magyar Államkincstár által biztosított felületen, ügyfélkapun keresztül. Többek között mezőgazdasági tevékenységek támogatására, erdőgazdálkodási tevékenységek támogatására, gyógynövénytermesztésre, ültetvénytelepítésre, időjárási kockázatok megelőzésére, szaktanácsadásra, egyedi szennyvízkezelésre, tanyák infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló pályázati felhívások is nyitva állnak jelenleg. 2017 októberében megkezdődött a LEADER-Helyi fejlesztési stratégiák megvalósítására irányuló pályázati felhívások megjelentetése, melyek Leader Helyi Akciócsoportonként változóak, és helyi igényeknek megfelelő projektek, fejlesztések megvalósítására teremtenek lehetőséget.

A támogatások igénybevételének részletes feltételiről a www.palyazat.gov.hu oldalon, illetve a LEADER helyi felhívásokról a www.allamkincstar.gov.hu oldalon tájékozódhat, vagy keresse bizalommal a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály ügyfélszolgálatát személyesen az 5600 Békéscsaba, Temető sor 8. szám alatt, telefonon a 66/814-520 telefonszámon vagy írásban az agrarvidekfejlesztes@bekes.gov.hu email címen - tájékoztatta az olvasókat dr. Rákóczi Attila főigazgató.

 

 

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL