A vezetés közbeni telefonálás teljesen elveszi a figyelmet – videóval

2020. október 29. 09:53 | Hidvégi Dávid

Bizonyára ön is látott már vezetés közben telefonáló sofőrt. Jobb, ha ezt elkerüli, mert végzetes következményekkel járhat, míg jobb esetben csak a pénztárcája bánja meg a dolgot.

A KRESZ szerint vezetés közben tilos a kézben tartott mobiltelefonozás:

“A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

A vezetés közbeni telefonozás ügyében megkerestük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol válaszukban úgy fogalmaznak: a járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a vezető figyelmét. Hozzátették: a kézben tartott mobillal telefonáló sofőrök kevésbé, vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni. Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír vagy olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz. Sokan használják a telefont GPS-ként, de a koordinátákat még elindulás előtt kell beállítani, ha ezt menet közben teszi valaki, azzal már szabálysértést követ el.

Ma már keringenek olyan videók az interneten, amelyek pontosan megmutatják, hogy mi történik velünk mobilozás közben. Az alábbi amerikai videó elég megdöbbentő:

 

 

Egyébként a rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL), Figyelem az útra elnevezésű akciójának részeként elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon-használatot ellenőrzi, de a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységeket sem hagyja szó nélkül. Olyan statisztikával nem rendelkezik a kapitányság, amely arra vonatkozik, hogy átlagosan hány szabálysértés adódik menet közbeni telefonálásból és hány baleset következik be a telefonhasználat miatt. Aki gépkocsi vezetőjeként menet közben mobil rádiótelefont használ, annak a rendőrök tízezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki, emellett három büntetőpontot is maga után von – zárták.

További programok »

Itthon

FEL