A vendéglátósok fele fél attól, hogy az ünnepi forgalom elmarad a várttól

2021. november 12. 08:27 | behir.hu

A vendéglátásban dolgozók fele, összességében a hazai kisvállalkozások közel harmada - 31 százaléka - tart attól, hogy hogy a járványügyi helyzet miatt az ünnepi időszak bevételei elmaradnak a várttó, és a cégek háromnegyede számol a tavalyinál kisebb forgalomra - derül ki a BÁV Zálog október végén készült reprezentatív országos kutatásából, amely a magyar kisvállalkozók pénzügyi mobilitását vizsgálta.  

A kutatás eredményeinek az MTI-hez csütörtök eljuttatott összefoglalója ismertette, a vendéglátásban érintettek csaknem fele attól tart, hogy a járványügyi helyzet miatt a nagyobb forgalmat hozó év végi események, vásárok elmaradhatnak, kisebb lesz a látogatottságuk vagy a fogyasztók visszafogják kiadásaikat. Az idegenforgalmi cégek közel 40 százaléka is tart egy hasonló forgatókönyvtől. Összeségében a cégek háromnegyede számol a tavalyinál kisebb forgalommal.

A kereskedelmi kisvállalkozók közül minden harmadik aggódva tekint az év végi időszakra annak ellenére, hogy azok az online értékesítésre átállással korábban már sikeresen reagáltak a járványügyi korlátozásokra.      

A válaszok alapján a hazai kisvállalkozások csaknem 40 százalékánál az ünnepi időszak rendkívül komoly befolyással bír a teljes pénzügyi évre. A vendéglátás és a kereskedelem területén akár kritikus is lehet a karácsonyi szezon sikere, mert ezekben a szektorokban minden második társaságnál az éves árbevétel tetemes része ekkor realizálódik. A szórakoztatóiparban sem sokkal jobb az arány, hiszen ott a válaszadók harmada számolt be hasonló kitettségről.  

A kereskedelem, a vendéglátó- és szórakoztatóipar területén tevékenykedő vállalkozók csaknem fele panaszkodik a karácsonyi szezon kapcsán a költségeik jelentős növekedésére is. Az infláció hosszabb távon fennálló gyorsulásától szinte a teljes kisvállalkozói kör tart. Kétharmaduk úgy látta, hogy ebből fakadóan lehetnek a jövőben likviditási problémáik. Közel ilyen súlyú nehézségnek látják a lehetséges járványügyi korlátozásokat és az ebből származó bizonytalan gazdasági környezetet is.

A 2022-es kilátásokkal kapcsolatban a legoptimistább ágazat az idegenforgalom, a megkérdezett cégek 57 százaléka növekvő bevételre számít jövőre. A válaszadók 62 százaléka úgy véli, a pénzügyi megtakarítások növelése elengedhetetlen lesz, emellett a kisvállalkozók fele költségcsökkentést is tervez.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL